Twee Russen die door de Nederlandse politie werden opgepakt en aan de Verenigde Staten werden uitgeleverd hebben bekend verantwoordelijk te zijn voor het stelen van 160 miljoen creditcardnummers. Eerder deze week bekende een 34-jarige Rus en ook zijn 32-jarige handlanger heeft nu bekend.
Beide Russische mannen werden op 28 juni 2012 in Amsterdam aangehouden. De 32-jarige Rus werd twee maanden later aan de VS uitgeleverd, terwijl de 34-jarige man na een lang juridisch gevecht begin dit jaar voor de Amerikaanse rechter verscheen. De twee Russen waren onderdeel van een bende van vijf mannen die via SQL-injection op de netwerken van allerlei Amerikaanse ketens wisten in te breken en daar 160 miljoen creditcardgegevens buitmaakten.
De 32-jarige Rus was verantwoordelijk voor de verkoop van de gestolen creditcardgegevens en het verdelen van de opbrengsten onder de andere bendeleden. Voor Amerikaanse creditcardnummers en bijbehorende data rekende hij 10 dollar, terwijl Europese creditcardnummers met data 50 dollar moesten opbrengen. Canadese creditcardnummers en andere kaartgegevens werden voor 15 dollar per stuk verhandeld. Klanten die vaker bestelden kregen korting, alsmede klanten met grote bestellingen.
De klanten plaatsten de gestolen kaartgegevens vervolgens op blanco creditcards en namen hier vervolgens geld mee op of kochten producten in winkels. De schade voor banken, creditcardmaatschappijen en consumenten loopt in de honderden miljoenen dollars. Drie zakelijke slachtoffers zouden al meer dan 300 miljoen dollar aan verliezen hebben gemeld. De rechter doet op 13 januari 2016 uitspraak. In het persbericht over de bekentenis bedankt de Amerikaanse officier van justitie het Nederlandse ministerie van Justitie en de National High Tech Crime Unit van de Nederlandse politie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.