Door Anoniem: Ja vast wel, maar "het losgeld niet betalen" dat versta ik niet onder preventieve maatregelen.
Wel degelijk. Hoe minder betaald wordt hoe minder lukratief deze vorm van misdaad is. Hoeveel betaald wordt heeft heel direct invloed op hoe vaak het geprobeerd wordt. Minder betalen leidt tot minder pogingen. Dat werkt dus preventief.
Preventieve maatregelen zijn: je Windows systeem beter configureren dan wel overstappen op iets anders dan Windows.
Maar daar komt de politie niet mee, zelfs niet als advies.
Je slaat voor het gemak even over dat de belangrijkste maatregel, het maken van goede backups, nadrukkelijk wél genoemd is.
(...) maar ik zou het beter vinden als ze gewoon 5 jaar de bak in gaan in combinatie met terugbetaling van alle
geld wat ze op deze manier ontvangen hebben. DAT is een "preventieve maatregel" tegen het nog weer meer
voorkomen van dit gedrag.
Het is een voor de hand liggende intuïtie dat zwaarder straffen meer effect scoort, maar laat de werkelijkheid ook zien dat dat echt zo uitpakt? Als je gaat zoeken kom je ongeveer evenveel artikelen tegen die vinden dat zwaarder straffen tot minder recidive leidt als artikelen die beweren dat het juist dingen erger maakt. Dus wie heeft gelijk?
Ik vond op de website van de reclassering een onderzoeksverslag dat in 2009 in het tijdschrift voor criminologie is gepubliceerd, waarbij de onderzoekers wilden weten hoe het nou echt zat. Ze keken naar recidive bij werkstraffen versus gevangenisstraffen. Dat is lastig te vergelijken omdat werkstraffen gemiddeld bij minder erge vergrijpen worden uitgedeeld dan gevangenisstraffen, en tussen de groepen daders zijn dan ook verschillen te zien (man/vrouw, allochtoon/autochtoon etc.). Maar er is overlap, er zijn mensen die voor vergelijkbare dingen verschillende soorten straffen krijgen. Ze hebben daarom een grote groep genomen, álle mensen die in 1997 voor het eerst ergens voor veroordeeld werden in Nederland, en hebben daarin zo goed als ze konden vergelijkbare zaken met verschillende soorten straffen bij elkaar gezocht. De deelselecties voor de twee soorten straffen bleken vervolgens niet meer die man/vrouw-, allochtoon/autochtoon-verschillen te tonen, wat aangeeft dat ze twee heel vergelijkbare groepen overhielden die wel verschillend gestraft waren. Voor die groepen hebben ze gekeken hoe vaak ze in de acht jaar na de straf in de mist zijn gegaan.
De conclusie? Na een werkstraf is de recidive duidelijk lager dan na gevangenisstraf, gemiddeld de helft minder veroordelingen:
Gebaseerd op de officieel geregistreerde criminele carriéres van alle volwassen personen veroordeeld in 1997 laten onze bevindingen zien dat daders significant minder recidiveren na een werkstraf dan na een gevangenisstraf. Dit gevonden resultaat blijft substantieel, ook wanneer door matching gecontroleerd wordt voor mogelijke selectie-effecten. Na werkstraffen recidiveerden daders minder, zowel op de korte als op de lange termijn - gemiddeld 50 procent minder veroordelingen over een periode van acht jaar. Dit wordt gevonden voor zowel mannen als vrouwen en op verschillende leeftijden.
En:
Met de nodige voorzichtigheid kan daarom uit onze resultaten worden geconcludeerd dat op het punt van speciale preventie afschrikking geen grote rol speelt, of althans wordt overschaduwd door andere gevolgen van gevangenisstraf.
http://www.reclassering.nl/documents/Nieuwbeerta.pdf, 14e pagina van de PDF.
Het lijkt er dus op dat gevangenisstraf als afschrikking behoorlijk tegenvalt en dat niet al te zwaar straffen juist beter uitpakt.