Door Anoniem: Door Anoniem:Dat vind ik een zeer slecht voorbeeld; het stelen van een pas en het afkijken van een pincode die je met je beurs afschermt zal veel meer opvallen dan iemand die in een rij voor een kassa simpelweg kort op iemand staat.
Dat mag je een slecht voorbeeld vinden, toch is het er eentje uit de dagelijkse praktijk.
En je rekening leegroven kun je simpelweg voorkomen met een dagelijks opnamelimiet.
Je weet ook hoe eenvoudig het is om deze aan te passen? En je weet ook dat je met de pas en pincode in je bezig, bij o.a. ABN en Rabo kunt inloggen op Internetbankieren en iDeal-betalingen kunt doen? Hoe denk je dat te gaan beschermen?
Het is dus een oplossing voor een probleem wat niet bestaat.
Nou, het is volgens de NVB een probleem van een paar miljoen euro per jaar. En dat sluit wel aan bij de cijfers die ik ken.
Door contactloos betalen mogelijk te maken, wordt de kans op afkijken aanzienlijk verkleind en diefstal minder aantrekkelijk gemaakt. En mocht de pas toch worden gestolen zonder pincode, dan is de impact van diefstal voor zowel klant als bank veel kleiner.
(Ps. werkzaam bij een bank, misschien niet objectief, maar wel bekend met de praktijk van diefstal en fraude)
Allereerst; misschien moet men bij banken eens stoppen met mensen als debielen te behandelen omdat ze zich dan ook zo gaan gedragen. Als klanten hun pincode af laten kijken is dat hun eigen verantwoordelijkheid. Lijkt me onmogelijk de code af te kijken als een klant het zicht op het toetsenbord blokkeert met een hand of beurs, ook bij een geldautomaat (hier kan immers skim apparatuur gemonteerd zijn). Mocht dat dan toch nog gebeuren is de schade op de dief te verhalen met behulp van ontelbare camerasystemen in winkels en publieke ruimten (deze zijn daar immers voor bedoeld, voor de veiligheid van het publiek).
Ten tweede internet bankieren heeft er weinig mee te maken, dat doe je immers niet als je bij de kassa staat en gaat betalen maar thuis als je geld overmaakt, waar je aan nfc niets hebt.
Ten derde je limiet kun je eenmalig thuis op een redelijk bedrag instellen waar je niet verwacht overheen te gaan in een dag. Zo blijft de schade beperkt; ik ga er vanuit dat als je pas gestolen is, je hem niet pas 3 weken later laat blokkeren. En ow ja heel erg simpel, maak het mogelijk dat je nieuwe opnamelimiet pas na 24 of 48 uur actief wordt, dan kun je het nooit aanpassen voordat de pas geblokkeerd is. Kleine moeite lijkt me, iets dat veel banken standaard al doen. Die van jou dus blijkbaar niet; iets wat je als verbeterpunt zou kunnen aandragen.
Heb je er bij stil gestaan dat winkels hun beveiligingspoortjes kunnen aanpassen en zo passen kunnen gaan volgen, gekoppeld aan een enkele pin betaling weten ze altijd waar en wanneer een natuurlijk persoon is. Dat is gelijk het antwoord op anoniem 22:09 25-09. En o ja, als criminelen dit op den duur kunnen hebben ze een perfect middel om te controleren of een pashouder niet thuis is en er ingebroken kan worden. Het is naïef om te denken dat dit niet mogelijk zal zijn en arrogant om klanten aan een nieuwe, onbeheersbare risico's bloot te stellen om je zo voor beheersbare risico's in te dekken.
Daar moet men echt eens mee stoppen; de oplossing is altijd heel simpel als mensen zelf nadenken en maatregelen nemen. Daar moet met eens de scope leggen ipv bakken met geld uitgeven aan falende technieken. Dat geld, die servicekosten, die moeten mensen die WEL opletten ook betalen, en dat is onterecht!
Nog een voorbeeld, mensen die wel opletten worden gestraft als ze bijvoorbeeld een OS gebruiken waar geen virusscanner voor bestaat. Dat is een van de internetbankier regels, terwijl bij het gebruik van dit OS bv kennis van software ver boven gemiddeld is. Beetje scheef niet? De bedoelling is goed, maar de praktijk is minder. Hoesjes uitgeven voor deze passen om vervolgens telkens je pas er uit te moeten peuteren, nee dat is handig hoor... Dan moet je maar die lelijke pasjesbeurs van € 50,- kopen....? Komop zeg...!
Daarom nogmaals. De beste oplossing is vaak de meest eenvoudige. Zolang mensen niet blijven opletten en denken dat ze zelf geen verantwoording hebben over hun eigen geld, zullen criminelen er altijd in slagen manieren te vinden om ze geld afhandig te maken.