Schadeverzekeraar Achmea gaat klanten premiekorting geven als ze meetkastjes in hun huis en auto installeren. Dit zou klanten namelijk stimuleren om veiliger te wonen en te rijden, zo meldt het Financieele Dagblad. Achmea gaat hiervoor samenwerken met Google Nest, dat een slimme thermostaat met rookmelder levert. Klanten die de apparatuur installeren krijgen korting.
In het geval van de data die via de autokastjes worden verkregen moet dit voor een veiligere rijstijl zorgen. Volgens de verzekeraar blijven de gegevens van de klant. "Het blijft de informatie van de klant. Die kan besluiten of hij de informatie wil delen met ons of niet. Doet hij dat, dan krijgt hij een lagere verzekeringspremie", zegt directeur Markt Strategie Albert Spijkman. Achmea heeft gesprekken met Google gehad om te kijken wat beide partijen aan elkaar hadden. Zo kwam de verzekeraar bij Nest uit, aldus Spijkman.
Volgens de directeur hebben beide partijen hetzelfde doel, namelijk het veilig maken en houden van huizen. "Nu gaan we verzekeringen koppelen aan mensen die dit soort preventieve hulpmiddelen in hun huis nemen", zo laat Spijkman weten. Hij stelt dat Achmea bereid is de premie te verlagen als mensen dit soort apparaten installeren. "Als de klant veiliger woont, hebben wij minder schade. Maar het is ook beter voor de klant. Die woont veiliger. De internet of things gaat een belangrijke rol spelen in ons leven."
Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) is kritisch over de plannen van Achmea. Zo zal de korting van klanten die data delen op andere klanten worden verhaald. "Als jij minder wilt betalen, moet een ander meer betalen. Van korting is er dus geen sprake, enkel het verschuldigde bedrag - de omzet die Achmea wil maken - wordt anders over de klanten verdeeld. En wordt afhankelijk van je inkomen, postcode, baan of afkomst. Deze ontwikkeling staat lijnrecht tegenover het grondbeginsel van verzekering, namelijk gedeeld risico onafhankelijk van individuele gevallen", aldus Evelyn Austin van BoF.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.