image

Minister wil geen aparte autoriteit voor internetfraude

dinsdag 6 oktober 2015, 16:19 door Redactie, 3 reacties

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie wil geen aparte autoriteit voor internetfraude in het leven roepen, zo heeft de minister tijdens het vragenuurtje in de Kamer laten weten. Volgens SP-Kamerlid Gesthuizen wordt er bij de bestrijding van internetfraude te weinig samengewerkt.

Nederland heeft daarom volgens haar behoefte aan een aparte autoriteit op het gebied van internetfraude. Slachtoffers van internetfraude hebben vaak het gevoel dat ze niet worden gehoord als ze de fraude melden. Politie, banken, maar ook bedrijven als Facebook zouden elkaar niet of maar half over fraudegevallen inlichten. Daardoor kunnen de daders ongestraft hun gang blijven gaan, zo stelde ze.

Volgens Gesthuizen moet er daarom een officiële fraude-autoriteit komen met doorzettingsmacht. Minister Van der Steur benadrukte dat zijn ministerie en het Openbaar Ministerie al volop bezig zijn met de bestrijding van internetfraude. Zij hebben bovendien de genoemde doorzettingsmacht al. Voor verbeteringen is volgens de minister geen aparte fraude-autoriteit nodig, zo laat de website van de Tweede Kamer weten.

Reacties (3)
06-10-2015, 18:30 door Anoniem
Geen verbazing. Helpen van slachtoffers van identiteitsfraude (in 2014 tegen de 119000 mensen, cijfers http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=83095ned&D1=104-113&D2=0-6&D3=0&D4=l&VW=T) kost veel geld. Identiteitsfraude in de hand werken door meer en meer gegevens op te slaan kost niets, en de kosten (tot en met levenslange reputatieschade die neerkomt op uitzichtsloos en ondraaglijk lijden) worden door de burger gedragen...

Waarom bestaat er eigenlijk geen belangenvereniging voor slachtoffers van identiteitsfraude? Met meer dan 100000 slachtoffers per jaar moet er toch wat te organiseren zijn...
06-10-2015, 19:43 door Anoniem
De vragen zijn kennelijk gesteld naar aanleiding van een NOS verslag over internetfraude en weinig ervaren hulp.

Dat verslag liet een belangrijk kenmerk van de slachtoffers zien: ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en sturen daarvoor zonder blikken of blozen een kopie van hun identiteitsbewijs en geld naar een onbekende sturen. Vervolgens een hard geklaag dat ze niets merken van hulp.

De hulp die de slachtoffers verwachten lijkt uit het verslag van de NOS te bestaan om de schade ongedaan te krijgen en nieuwe slachtoffers te voorkomen.

We leven in een maatschappij waar je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gedrag. Als je niet tot nauwelijks de moeite neemt om te controleren met wie je zaken doet en de risico's niet kan of niet wil overzien om iemand die je nauwelijks kent je geld of persoonsgegevens toe te vertrouwen dan is dat in de eerste plaats je eigen verantwoordelijkheid. Je mag daarnaast de hoop hebben dat de gemeenschap je komt redden, maar waarom zou die moeten opdraaien voor jou gedrag?

De hulp die nodig is lijkt niet gewenst: hoe vaak er ook voor gewaarschuwd wordt dat je je verstand moet gebruiken als je geld overmaakt of persoonlijke gegevens aan iemand geeft. Maar zulke waarschuwingen zijn aan dovemansoren gericht zolang mensen voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten of snel klaar wil zijn.
06-10-2015, 20:44 door Anoniem
Verdeel en heers
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.