Bedrijven die privégegevens van hun gebruikers verwerken kunnen deze data naar de Verenigde Staten blijven doorsturen, zo heeft Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, in een reactie op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie laten weten.
Het Hof verklaarde vanochtend het Safe Harbor-verdrag ongeldig. Dit verdrag stelt hoe Amerikaanse bedrijven gegevens van Europeanen moeten opslaan, zodat ze aan de Europese privacywetgeving voldoen. Volgens het Hof kunnen Amerikaanse bedrijven niet automatisch met de data van Europese gebruikers worden vertrouwd. Volgens Timmermans is de uitspraak van het Hof een belangrijke stap in de privacybescherming van Europese burgers.
Hij laat in een verklaring weten dat er al met de Amerikaanse autoriteiten wordt onderhandeld over een verdrag om de data-uitwisseling voor Europese burgers veiliger te maken. In de tussentijd kunnen bedrijven persoonlijke data tussen Europa en de Verenigde Staten gewoon blijven uitwisselen, aangezien hier onder de Europese databeschermingswetgeving andere mechnanismes voor beschikbaar zijn.
Volgens de Britse privacywaakhond ICO houdt de uitspraak niet in dat er een toegenomen dreiging is voor de persoonlijke data van mensen. "Maar het onderstreept wel de belangrijke verplichting van organisaties om de data van mensen te beschermen als het Groot-Brittannië verlaat", aldus David Smith van de ICO. Ook hij stelt dat Safe Harbor niet het enige verdrag was waarmee persoonlijke data naar de VS kon worden gestuurd en er al veel gegevens onder andere verdragen worden uitgewisseld.
In de Verenigde Staten is er inmiddels ook op de uitspraak gereageerd. Volgens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF laat het vonnis zien dat de surveillance van de NSA het vertrouwen van mensen in Amerikaanse internetbedrijven zoals Facebook, Google en Apple heeft aangetast. Gezien de zwakke juridische bescherming van Europese gegevens in de VS is het volgens de EFF geen verrassing dat het Europese Hof het Safe Harbor-verdrag ongeldig heeft verklaard.
De uitspraak heeft dan ook vooral gevolgen voor de VS, zowel op economisch als politiek vlak, zo waarschuwt de EFF. Om de ontstane situatie op te lossen is er maar één manier, aldus de burgerrechtenbeweging. Alle landen moeten duidelijk maken dat massasurveillance van onschuldige burgers een schending van de mensenrechtenwetgeving is, ongeacht of het binnen de eigen grenzen plaatsvindt of daar buiten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.