image

Datingfraude kost Limburgse parochie 750.000 euro

vrijdag 9 oktober 2015, 13:30 door Redactie, 9 reacties

De Christoforusparochie in Roermond moet de 750.000 euro die de penningmeester naar internetcriminelen in Afrika overmaakte als verloren beschouwen. De politie zal namelijk geen pogingen meer doen om het geld terug te halen, zo meldt 1Limburg vandaag.

Bronnen lieten het Limburgs Dagblad vorige maand nog weten dat de penningmeester het slachtoffer van datingfraude was geworden. Datingfraude is een vorm van voorschotfraude, waarbij oplichters via social media of datingsites een relatie met het slachtoffer aangaan en hem of haar uiteindelijk verleiden om geld over te maken, bijvoorbeeld om vliegtickets te kopen. Zelf gaf de penningmeester aan dat hij het slachtoffer van internetcriminelen is geworden.

De politie wil niet zeggen of er in deze zaak sprake van datingfraude is geweest, maar stelt wel dat de penningmeester door oplichters uit Nigeria en Ivoorkust is opgelicht en werd aangezet om geld over te maken. "Over hoe dat is gebeurd, doen we geen mededelingen", aldus een woordvoerder tegenover 1Limburg. Het verdwenen geld is afkomstig van de verkoop van de Heilige Geestkerk. Die werd in 2009 voor 950.000 euro verkocht. Twee jaar later gingen alle gelden van de Heilige Geestparochie over naar de Cristoforusparochie en kwamen zo onder beheer van de penningmeester.

Volgens de politie heeft de penningmeester aan het onderzoek meegewerkt en zal hij niet meer worden aangehouden. Uiteindelijk zal het Openbaar Ministerie bepalen of de penningmeester wordt vervolgd en of er eventueel beslag op zijn bezittingen wordt gelegd. Dinsdag werd bekend dat Nederlanders in de eerste maanden van dit jaar voor 3,1 miljoen euro via voorschotfraude waren opgelicht.

Reacties (9)
09-10-2015, 14:33 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-10-2015, 14:33
[Verwijderd]
09-10-2015, 15:05 door Anoniem
Een penningmeester die door voorschotfraude wordt gedupeerd had nooit zo'n functie mogen uitoefenen..
Dat is hetzelfde als een Chief Security Officer die klikt op een 'u hebt een reis naar hawaii gewonnen, klik hier op de .exe.pdf."
09-10-2015, 15:58 door Anoniem
Nigeria... Hoe lang loopt dit soort oplichting nou al en hoe krijg je het in godsnaam voorelkaar om daar nu nog in te trappen? Mensen die zo dom zijn zouden op voorhand al een verbod op werken met geld moeten krijgen. Tijd voor een landelijk onderzoekje naar de verstandelijke vermogens van penningmeesters?
09-10-2015, 15:59 door Anoniem
Door MAC-user:Laatst nog was een of andere ouderenbond bijna het slachtoffer van het illegaal wegsluizen van gelden naar onbekende rekeningnummers.
Dat is een erg slecht voorbeeld. Er zijn sterke vermoedens dat de directeur van de ANBO Liane den Haan haar persoonlijke vetes met de locale besturen via beschuldigingen en blokkades van de rekeningen heeft willen uitvechten.
Zie bijv.: http://www.omroepwest.nl/nieuws/2947413/Ruzie-bij-ouderenbond-ANBO-in-Zuid-Holland-rekeningen-geblokkeerd-door-financiele-chaos
of: http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/128217/almere-bestuur-anbo-almere-afgetreden-vanwege-landelijk-beleid

Er is nog geen enkel bewijs dat er werkelijk is gefraudeerd en al helemaal niet op een schaal die het gerechtvaardigd maakt de rekeningen van alle locale besturen te blokkeren. Rekeningen waar veeelal gemeentelijke subsidies op terecht zijn gekomen waar het landelijke bestuur niets over te zeggen heeft!

Een zeer slechte actie van de directeur, die de bond veel (actieve) (bestuurs)leden gaat kosten. En dat in een tijd dat het toch al zo moeilijk is aan vrijwilligers te komen.
09-10-2015, 16:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-10-2015, 17:36 door Anoniem
Heel simpel: De penningmeester wordt verboden en de penningmeesters komen daarvoor in de plaats.

Minimaal twee dus.
09-10-2015, 18:01 door Anoniem
Wacht even... iets wat toch eigenlijk wel de noemer "grove nalatigheid" met respect tot penningmeesterschap toegedragen mag krijgen... waarom was de politie hier überhaupt aan begónnen?
09-10-2015, 21:25 door Anoniem
In veel verenigingen bestaat zoiets als een 'financiële commissie' oid. Dat zijn dan meestal een paar leden van de vereniging die geacht worden het doen en laten van de penningmeester te controleren.

In de praktijk stelt het meestal niet veel meer voor dan het bekijken van de jaarrekening en indien die redelijk in orde lijkt, deze goedkeuren. Van een controle is meestal geen sprake, omdat de leden geen enkel inzicht hebben/krijgen in wat er werkelijk allemaal ge/verhandeld word in de club.

Het is van alle dag dat dit soort dingen voorkomen en zal ook altijd zo blijven. Financiële zaken zijn veelal vertrouwenskwesties, directeuren leunen vaak heel sterk op hun financiële specialisten en hebben daardoor niet in de gaten als er gefraudeerd wordt. Of één van de directeuren zelf kan de verleiding niet weerstaan, hij heeft tenslotte de touwtjes in handen. Vaak begint het ook maar met heel weinig, als het succesvol blijkt te zijn is de verleiding tot meer erg groot.

Stom als je ertoe laat verleiden, want in de meeste gevallen ben je er uiteindelijk slechter aan toe dan voor je ermee begon (als je gepakt wordt). Justitie weet de dader dan (financieel) keihard terug te pakken, zijn gezin is dan ook de klos en zal door zijn schuld voortaan in armoe moeten leven cq vrijwel alles kwijt zijn. Alleen de échte geraffineerden weten ermee weg te komen maar dat zijn er maar heel weinig... Of er weet toch iemand van en dan hebben ze een heel ander probleem, want dan zitten ze in een crimineel circuit, met alle wraakacties van dien.

Vervelend voor de verenigingen / instanties die getroffen worden, maar dan moeten ze maar niet zo makkelijk van vertrouwen zijn.

Ik denk dat het echte probleem toch eerder zit in diegenen die zonder risico grote sommen geld weten op te strijken, omdat ze grootbankier zijn of op andere manier ten koste van de burgers 'legaal' enorme sommen geld weten op te strijken. Zelfs wanneer ze gefaald hebben, dan krijgen ze nog van alles mee, want 'dat stond nu eenmaal in het contract' (dat ze mede zelf samengesteld hadden).

In vergelijking zijn dan de (strafbare) fraudeurs maar een minuscuul probleempje.
12-10-2015, 22:42 door Anoniem
Door Anoniem: Een penningmeester die door voorschotfraude wordt gedupeerd had nooit zo'n functie mogen uitoefenen..
Dat is hetzelfde als een Chief Security Officer die klikt op een 'u hebt een reis naar hawaii gewonnen, klik hier op de .exe.pdf."

pdf.exe ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.