Een rapport van deskundigen over de invoering van de stemprinter zal dit jaar niet verschijnen, zo heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten (pdf). In mei gaf Plasterk een groep experts de opdracht om de specificaties voor de apparatuur op te stellen waarmee elektronisch gestemd en geteld kan worden. Ook moest de groep onderzoeken of er een breed draagvlak voor de specificaties bestaat.
Eind december 2013 kwam de commissie Van Beek met het advies om elektronisch stemmen in Nederland in te voeren. Stemmen gebeurt hierbij met een stemprinter waarmee de kiezer zijn keuze bepaalt en waarmee een papieren stembiljet wordt geprint. De stemprinter slaat de stem niet op en telt ook geen stemmen. Tellen gebeurt door de papieren stembiljetten te scannen. Bij de benoeming van de groep liet Plasterk weten dat de werkzaamheden voor 1 januari 2016 zouden zijn afgerond. De minister zou daarnaast in de tweede helft van september met een update over de planning van de activiteiten komen.
Nu meldt de minister dat de werkzaamheden uiterlijk 31 maart 2016 zullen zijn afgerond. De reden daarvoor is volgens de deskundigengroep dat veel van de specificaties een relatie met elkaar hebben waardoor een keuze op een specifiek onderdeel gevolgen heeft voor andere onderdelen. "Daarbij moet de Deskundigengroep, mogelijk meer dan de commissie Van Beek in haar adviezen heeft gedaan, goed in kaart brengen wat de gevolgen zullen zijn voor de organisatie en uitvoering van de verkiezingen", aldus Plasterk.
Hoewel het adviesrapport is vertraagd laten de deskundigen weten dat ze dit jaar een aantal onderdelen van de specificaties gereed willen hebben. Het gaat dan om de zogenaamde Protection Profiles die de basis voor de Common Criteria-certificering volgen, zoals door de commissie Van Beek werd geadviseerd. Deze Protection Profiles bepalen het beveiligingsniveau voor de stemprinter en stemmenteller. Verder zal er ook een keuze worden gemaakt over hoe de stemprinter wordt geactiveerd voor de kiezer.
"De wijze van activering kan namelijk van grote invloed zijn op de toegankelijkheid van de stemprinter”, zegt Ronald Prins, voorzitter van de deskundigengroep (pdf). Hij merkt op dat vanwege een al dan niet Europese aanbesteding de test waarschijnlijk niet in 2015 kan worden doorlopen. Deze maand zal de deskundigengroep spreken met personen en organisaties die betrokken zijn of een belang hebben bij de manier waarop er in Nederland verkiezingen worden gehouden en hoe daarbij gestemd en geteld wordt. Eind januari of begin februari volgend jaar zal er worden getoetst of er draagvlak is voor de specificaties die de experts hebben opgesteld.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.