De Nederlandse Onderzoeksraad die de ramp met de MH17 onderzocht is het doelwit van cyberspionage geweest, zo claimt het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro. De onderzoekers van de virusbestrijder ontdekten in september een server die zich voordeed als een SFTP-server van de Onderzoeksraad.
Twee weken later werd er ook een malafide VPN-server opgezet. Volgens de onderzoekers is het zeer waarschijnlijk dat deze servers zijn gebruikt om inloggegevens van de Onderzoeksraad te achterhalen, om zo zelf toegang tot de SFTP- en VPN-server te krijgen. De onderzoekers stellen dat het de eerste keer is dat ze zelf zien dat een groep cyberspionnen probeert om ongeautoriseerde toegang tot een VPN-server te krijgen.
"We denken dat er een gecoördineerde aanval van verschillende kanten is uitgevoerd om ongeautoriseerde toegang tot gevoelig materiaal te krijgen over het onderzoek dat door de Nederlandse, Maleisische, Australische, Belgische en Oekraïense autoriteiten is uitgevoerd", aldus de onderzoekers. Of de aanvallers hierin ook zijn geslaagd laat Trend Micro niet weten.
Naast de onderzoeksraad kreeg ook een partner die bij het MH17-onderzoek betrokken was met een aanval te maken. In dit geval werd er een malafide Outlook Web Access (OWA) server opgezet. De organisatie werd echter vroegtijdig door het anti-virusbedrijf gewaarschuwd. De aanvallen worden toegeschreven aan een groep genaamd "Pawn Storm". Deze groep zou ook achter aanvallen op de NAVO, het Witte Huis, het Duitse parlement en buitenlandse ministeries zitten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.