image

Juridische vraag: is een mondelinge toezegging rechtsgeldig?

woensdag 28 oktober 2015, 12:40 door Arnoud Engelfriet, 16 reacties

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Onlangs wilde ik geld lenen van een kennis. Hij stond erop dat dat dit op papier gezet moest worden, dus hij zou een contract opstellen. Maar uiteindelijk voelde het niet goed, dus ik heb nee gezegd. Hij zegt nu dat ik er tóch aan vast zit. Maar ik heb niets getekend, hoe zit dat nu?

Antwoord: Hoofdregel in het Nederlands recht is dat je ergens aan vast zit zodra een concreet aanbod is gedaan dat je hebt aanvaard. Hoe je die aanvaarding aangeeft, doet er niet toe. Mondeling 'ja' zeggen, een e-mailtje met "ik ben akkoord" of een circus met handtekeningen op papier is dus juridisch allemaal hetzelfde.

De eis om dingen op papier te zetten is slechts zelden echt nodig. Een geldlening tussen particulieren mag van de wet gerust mondeling, per e-mail, chat of ander kanaal worden afgesloten.

Op zich zit de vraagsteller dus vast aan de lening. Hij heeft gevraagd om een lening en de kennis heeft gezegd dat hij dat wil doen. Dat is al genoeg. (Uiteraard kun je er dan onderuit door het geleende meteen terug te betalen, er is vast geen verbod afgesproken op vervroegd aflossen. Maar dat even terzijde.)

Echter, in dit geval misschien toch niet: de kennis wilde perse een en ander op papier. In dat geval heeft de kennis een vormvoorschrift ingevoerd bij zijn aanvaarding. De overeenkomst wordt dan pas rechtsgeldig nadat aan dat voorschrift is voldaan. En dat betekent dat de vraagsteller nog nergens aan vast zit zolang hij niet tekent.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (16)
28-10-2015, 13:27 door Anoniem
Als een kennis zo moeilijk doet over geld lenen.... dan is of hij niet betrouwbaar, of jij bent niet betrouwbaar.... Dus zou ik het zo ie zo niet doen.

Of het moet om etterlijke duizenden euro's gaan...
28-10-2015, 15:07 door Anoniem
Maar ... stel dat dit voor de rechter zou komen, wie bewijst dan dat de 'ontvanger' dat ook echt heeft gezegd? Daar blijf je dan toch altijd tegenaan lopen?
28-10-2015, 15:27 door Flashback956
De vraagsteller wilde geld lenen, er zou een contract komen, die kwam er toen weer niet, de vraagsteller wil niet meer lenen, maar de kennis zegt dat die akkoord is gegaan met de lening? Er is dan echt iets mis met die kennis van de vraagsteller, als ik zo eerlijk mag zijn. En zoals Arnoud zegt, neem het geld aan en geef het direct terug, klaar. Alhoewel ik er, als ik de vraagsteller was, er niet al te veel woorden meer aan vuil zou maken.
28-10-2015, 16:03 door mcb
Door Anoniem 13:27: Als een kennis zo moeilijk doet over geld lenen....
Inderdaad.
Als hij nu al moeilijk doet, hoe moeilijk doet hij dan als je 1 keer te laat bent met een (deel)aflossing.
Was er ook een vast rentepercentage afgesproken?

Door vraagsteller: Maar uiteindelijk voelde het niet goed, dus ik heb nee gezegd.
Ik denk dat je gevoel in dit geval gelijk heeft.

Een hypotheekadviseur had mij ooit eens een keer gezegd dat als ik bij bepaalde hypotheekvormer geen goed gevoel had, ik er niet voor moest kiezen.

Onderbuikgevoelens over financiele zaken kunnen je je nachtrust kosten. Dus niet doen.
Daarnaast zoals Arnoud al zei: Je kennis eiste een contract. Hij heeft deze niet opgesteld en heeft dus zelf niet aan zijn eigen voorwaarden gehouden.
28-10-2015, 16:20 door Anoniem
Door Anoniem: Maar ... stel dat dit voor de rechter zou komen, wie bewijst dan dat de 'ontvanger' dat ook echt heeft gezegd? Daar blijf je dan toch altijd tegenaan lopen?
Dat kan je nooit bewijzen tenzij je een getuige/bandopname hebt. Je bent afhankelijk van de eerlijkheid van de ontvanger in dit geval had ik persoonlijk gewoon gezegd dat ik dat nooit zo gezegd hebt. Als hij dit voor de rechter wilt brengen prima !
28-10-2015, 18:45 door Anoniem
Door Anoniem: Als een kennis zo moeilijk doet over geld lenen.... dan is of hij niet betrouwbaar, of jij bent niet betrouwbaar.... Dus zou ik het zo ie zo niet doen.

Of het moet om etterlijke duizenden euro's gaan...
Door Anoniem: Als een kennis zo moeilijk doet over geld lenen.... dan is of hij niet betrouwbaar, of jij bent niet betrouwbaar.... Dus zou ik het zo ie zo niet doen.

Of het moet om etterlijke duizenden euro's gaan...

Of de kennis heeft wel eens gekeken naar programma's als radar, opgelicht, judge judy e.d. en
volgt advies op om zulke dingen altijd op papier te zetten.
29-10-2015, 09:13 door Anoniem
Dit is toch geen juridische vraag om te stellen op security.nl... wel?
Dit hoort thuis op kassa ofzo.
29-10-2015, 09:39 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is toch geen juridische vraag om te stellen op security.nl... wel?
Dit hoort thuis op kassa ofzo.

overall komen mondelinge overeenkomsten voor ook in it en it security dienstverlening.
29-10-2015, 11:26 door Anoniem
@ Vandaag, 09:39 door Anoniem

Geld lenen.... wat heeft dat met IT en IT security te maken...
29-10-2015, 13:26 door Anoniem
Aparte kennissen heb je.
29-10-2015, 14:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-10-2015, 16:20 door Anoniem
Door Anoniem: @ Vandaag, 09:39 door Anoniem

Geld lenen.... wat heeft dat met IT en IT security te maken...

Zoals de persoon naar wie je refereert zegt gaat het niet om het geld lenen maar om de mondelingen afspraak. Deze gebeuren voldoende in de IT sector.
30-10-2015, 10:57 door Anoniem
Met familie en vrienden moet je wandelen niet handelen. Komt alleen maar gezeik van.
31-10-2015, 13:25 door Anoniem
Dit is een compleet belachelijk scenario Arnoud Engelfriet en dat weet je zelf ook wel.

Er is hier niet echt sprake van een mondelinge afspraak. Alleen degene die het geld uitleent die heeft toegezegd het geld te willen uitlenen mits het op papier wordt vastgelegd en mogelijk met bepaalde voorwaarden die in het document staan waar hier verder niks over verteld. Zolang de vraagsteller dit niet heeft aanvaard en blijkt NERGENS UIT! want vragen om een lening bij iemand is nog steeds geen aanvaarding dan is er niks aan de hand, en is er zeker geen sprake van een mondelinge overeenkomst. (hoe kom je bij?)

Bovendien als de uitlener op deze manier te werk gaat en perse dat geld wil uitlenen kun je uitgaan van een "verdachte situatie" en spelen er andere motieven mee. Het wordt dan snel een kwestie van fatsoen en daar heeft het Nederlands recht vermoedelijk ook nog wel wat over te zeggen.
03-11-2015, 16:51 door Anoniem
@29-10-2015, 16:20 door Anoniem


Tja nautuurlijk... Geld lenen is ECONOMIE, NIET ICT. Dat in IT / ICT afspraken, tja... logishc maar nee hoort gewoon niet hier.
05-11-2015, 00:30 door Anoniem
geld lenen of uitlenen zorgt dat vriendschappen kapot gaan,als de nood hoog is los het op door naar een adviseur te gaan,ik ben vrienden kwijt geraakt door het geen geld willen te lenen,dus taker care of your self en neem zelf zakelijke beslissingen die misschien niet goedkoop zijn maar het staat juridische als een huis,en je behoud je eer en vrienden
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.