De Britse overheid heeft toch geen plannen om het gebruik van encryptie te verbieden, ook al liet de Britse premier David Cameron begin dit jaar nog anders weten. Naar aanleiding van een terreuraanslag in Frankrijk wilde Cameron versleutelde communicatie verbieden.
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May stelt nu dat encryptie niet zal worden verboden. "Encryptie is belangrijk voor mensen om zichzelf te beschermen als ze op internet communiceren", zo liet ze weten. Wel wil de minister een bewaarplicht in Groot-Brittannië doorvoeren, zodat providers worden gedwongen om een jaar lang bij te houden welke websites hun abonnees bezoeken. Aangezien niet de inhoud van het webverkeer wordt opgeslagen is er volgens May geen sprake van het doorzoeken van mensen hun surfgeschiedenis.
Drie jaar geleden werd er al een dergelijk voorstel gepresenteerd, maar een aantal van de vergaande bevoegdheden is na overleg met industriepartijen en burgerrechtenorganisaties verwijderd, aldus May. Volgen Shami Chakrabarti van burgerrechtenbeweging Liberty voert het ministerie het standaardritueel uit, waarbij er eerst voor allerlei vergaande en buitensporige bevoegdheden worden gevraagd, zodat alle "concessies" vervolgens redelijk lijken.
Ze hekelt vooral het feit dat het wetsvoorstel niet vereist dat rechters een bevel moeten afgeven voordat er persoonlijke communicatie kan worden verzameld. Ook schaduwminister Andy Burnham vindt dat een rechter moet bepalen of er een bevel wordt afgegeven en niet een politicus, zo laat hij tegenover de BBC weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.