Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd "substantieel", wat betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland reëel is, zo heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aan de Tweede Kamer laten weten. Het dreigingsniveau is sinds maart 2013 niet veranderd.
Volgens de NCTV spelen de strijd in Syrië en Irak en de jihadgang daarnaartoe een prominente rol in de dreiging tegen Nederland. Tot 1 oktober 2015 zijn er vanuit Nederland in totaal zo'n 220 personen vertrokken. Het aantal terugkeerders staat op ongeveer 40. Om de dreiging aan te pakken is er het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme, dat uit 38 verschillende maatregelen bestaat.
Eén van die maatregelen richt zich op het bestrijden van radicaliserende, haatzaaiende en jihadistische content op social media. Een speciaal politieteam monitort open bronnen op internet en sociale media. Daarnaast wordt er binnen de Nationale Politie gestart met het inrichten van een 'content verwijderingsprocedure'. In de opstartperiode zal de politie naast het uitvoeren van de procedure kijken naar de mogelijkheden van vervolging met betrekking tot de strafbare content, het effect van de maatregel op de jihadistische beweging en de omvang van de werkzaamheden.
Als onderdeel van het actieprogramma heeft het kabinet ook verschillende wetsvoorstellen opgesteld, waaronder het wetsvoorstel Computercriminaliteit III. Volgens de NCTV voorziet het wetsvoorstel in een aantal maatregelen om de bestrijding van computercriminaliteit te verbeteren, waaronder het op afstand binnendringen in geautomatiseerde werken. Een ander onderdeel van dit conceptwetsvoorstel is het verbeteren van de procedure om telecomproviders strafbare uitingen van internet te laten verwijderen.
"Er wordt voorzien in een specifieke bevelsbevoegdheid voor de officier van justitie. Omdat de vrijheid van meningsuiting hierbij een rol kan spelen is een voorafgaande machtiging van de rechter-commissaris vereist. De strafrechtelijke procedure dient ter aanvulling van de vrijwillige gedragscode opgesteld door de internetproviders", aldus de NCTV. Wanneer het wetsvoorstel wordt ingediend is nog onbekend. De Raad van State heeft over het voorstel een advies gegeven en er wordt nu aan een rapport gewerkt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.