Een trage computer na de installatie van een virusscanner of internet security suite is de grootste ergernis van gebruikers als het om beveiligingssoftware gaat. Reden voor sommige gebruikers om de virusscanner al dan niet tijdelijk uit te schakelen, wat weer risico's met zich meebrengt.
Het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives kijkt daarom naast de effectiviteit van anti-virussoftware bij het vinden en verwijderen van malware regelmatig ook naar de systeembelasting. Via een aparte test heeft het testlab de systeembelasting van een groot aantal beveiligingsproducten berekend. De test werd uitgevoerd op een 64-bit versie van Windows 10 Home en bestond uit twee onderdelen.
Tijdens het eerste onderdeel werd de impact van de beveiligingssoftware getest tijdens het kopiëren van bestanden, archiveren en uitpakken, encoderen en transcoderen, installeren en verwijderen van programma's, downloaden en het starten van applicaties. Hierbij kon een maximale score van 175 punten worden gehaald. Als laatste werd ook nog het benchmarkprogramma PC Mark 8 gedraaid. Als basis werd een computer zonder virusscanner genomen die 100 punten bij PC Mark 8 scoort.
Bij het eerste onderdeel zetten Avira en Avast de hoogste score neer. De test met PC Mark 8 wordt gewonnen door AVG, gevolgd door Avira. Aan de hand van de twee tests berekende AV-Comparatives een uiteindelijke impactscore. Dan blijkt dat Avira (2,3) systemen het minst belast, gevolgd door Avast (2,7). Trend Micro, Panda Security, Fortinet en ThreatTrack vormen de grootste belasting en komen allemaal boven de 20 punten uit. AV-Comparatives waarschuwt wel dat bescherming belangrijker is dan snelheid.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.