Studenten elektrotechniek en industrieel ontwerpen van de Universiteit Twente (UT) hebben een phishingtest op faculteitsmedewerkers uitgevoerd, waarbij relatief veel mensen in de phishingmails trapten. In de e-mails werd gesteld dat er problemen met het UT-computersysteem waren.
Ontvangers moesten vervolgens op een website met hun medewerkersnummer en wachtwoord inloggen. De studenten gebruikten verschillende soorten aanhef. De algemene phishingmail begon met 'Dear Employee', terwijl in de gepersonaliseerde e-mail de medewerker bij naam werd genoemd. Van de medewerkers die de algemene e-mail ontvingen ging 32% naar de website en logde 19% in. Bij de gepersonaliseerde e-mail bezocht 38% van de ontvangers de website en vulde 29% het wachtwoord in.
Volgens hoogleraar cybersecurity Marianne Junger heeft het geloven van een phishingmail niets met intelligentie te maken. "Mensen gaan ervan uit in hun contact met anderen dat diegene de waarheid spreekt. Dat heeft te maken met de truth bias, oftewel de waarheidsvertekening op het moment dat je iets hoort", zo laat ze tegenover UT Nieuws Magazine weten. Bij het onderzoek zijn geen persoonlijke gegevens opgeslagen en de ethische commissie van de faculteit Behavioural, Management and Social sciences (BMS) en de HR-afdeling van de betreffende faculteit hebben het onderzoek goedgekeurd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.