Hoe moeten internationale rechten op internet worden gehandhaafd? En hoe garandeer je een vrij, open en veilig internet tussen verschillende landen? Over dat soort vragen gaan Nederland en Estland ervaringen en ideeën uitwisselen.
Het cyberplatform dat daarvoor wordt opgezet, moet gaan bijdragen aan de uitwisseling van internationaal onderzoek naar allerlei juridische en politieke normen rond verantwoord gedrag van staten op internet, zo is maandag aangekondigd.
Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken is dat nodig omdat geopolitieke ontwikkelingen ook steeds meer gevolg krijgen op internet. "Staten en andere actoren maken vaker gebruik van cyberoperaties ter wille van hun strategische belangen. Dat kan tot instabiliteit leiden in de internationale betrekkingen en cyberspace", verklaart Koenders.
Het platform gaat het werk dat eerder door de GGE werkgroep van de Verenigde Naties is verricht (VN-groep van deskundigen op het gebied van informatie en telecommunicatie in de context van de internationale veiligheid) verder uitbouwen. Deze werkgroep heeft bijvoorbeeld vastgesteld dat internationaal recht van toepassing is op cyberspace, maar de vraag is hoe dat in zijn werk gaat en of er nog belemmeringen zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.