De veiligheidswetten die de Tweede Kamer binnenkort zal bespreken schaden de economie en het vertrouwen in ICT en overheid, zo waarschuwt branchevereniging Nederland ICT. De twee voorstellen, de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) en Wet computercriminaliteit III, breiden de bevoegdheden van geheime diensten en politie op het web aanzienlijk uit.
De Wet computercriminaliteit III maakt bijvoorbeeld terughacken door de politie mogelijk, zelfs wanneer de gegevens op een server in het buitenland staan. Het Wiv-voorstel geeft inlichtingendiensten de bevoegdheid om een onschuldige derde te hacken om zo bij een verdachte in de buurt te komen, aldus Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT. "Veiligheid is van groot belang, maar laten we het kind niet met het badwater weggooien. Een overheid die mag inbreken in systemen en computers om zo aan informatie te komen, begeeft zich op glad ijs. Stel dat de politie het recht zou hebben om zich zonder toestemming toegang te verschaffen tot woningen, zouden we dat accepteren?", stelt ze de vraag.
De Bruijn vindt ook dat het nut en noodzaak van de voorgestelde maatregelen slecht onderbouwd zijn. "Omdat het technisch mogelijk is, wil men er blijkbaar gebruik van kunnen maken. Met alle nadelen van dien." Ze wijst daarbij naar de reacties van bedrijven en organisaties die tijdens de consultatieronde over het wetsvoorstel zeer kritisch reageerden. Volgens de directeur van Nederland ICT zijn de kabinetsplannen niet goed voor het vertrouwen in ICT, voor het vertrouwen in bedrijven en voor het vertrouwen in de overheid.
Nederland heeft nu nog een goede positie als het om ICT gaat, maar die kan door de wetsvoorstellen in gevaar komen. "Nederland heeft de kans om uit te groeien tot de eerste echt digitale economie van Europa. De seinen staan op groen. Het kabinet heeft onlangs nog aangekondigd om innovatie meer ruimte te bieden door barrières op het gebied van wet- en regelgeving weg te nemen. Dan is het zaak geen nieuwe barrières op te werpen", besluit De Bruijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.