image

Raad van State buigt zich over vingerafdruk voor paspoort

woensdag 25 november 2015, 17:21 door Redactie, 17 reacties

De Raad van State zal zich morgen en volgende week donderdag buigen over de verplichte afname en opslag van vingerafdrukken onder de Paspoortwet. Sinds 2009 is de afname van vingerafdrukken voor een nieuw paspoort Europees verplicht. Een jaar later besloten Privacy First en 19 Nederlandse burgers een civielrechtelijke strijd tegen de opslag van vingerafdrukken te voeren.

In mei van dit jaar verklaarde de Hoge Raad dit civiele Paspoortproces niet-ontvankelijk en verwees daarbij naar de parallelle, deels vergelijkbare bestuursrechtelijke zaken bij de hoogste bestuursrechter: de Raad van State. De Raad van State moet nu een oordeel vellen over de afname en opslag van vingerafdrukken onder de Paspoortwet. Volgens Privacy First is de afname niet noodzakelijk en ook niet proportioneel.

De overheid stelt dat de opslag van vingerafdrukken nodig is om look-alike fraude met paspoorten te bestrijden. Cijfers over de omvang van deze fraude heeft de overheid nooit bekendgemaakt, aldus Privacy First. De organisatie besloot via Wob-verzoeken de informatie alsnog op te vragen en ontdekte dat het hooguit om enkele tientallen gevallen per jaar ging. Nu blijkt dat look-alike fraude vorig jaar bij 7 paspoorten en 3 identiteitskaarten heeft plaatsgevonden.

De cijfers zijn afkomstig van het Statistisch Jaaroverzicht Documentfraude 2014 van de Koninklijke Marechaussee. "De afname van de vingerafdrukken van de hele Nederlandse bevolking ter bestrijding van een handjevol look-alikes kan onmogelijk "maatschappelijk noodzakelijk" en "proportioneel" worden geacht. Die noodzaak en proportionaliteit zijn echter wel vereist onder het Europese privacyrecht. De afname van ieders vingerafdrukken onder de Paspoortwet blijkt hiermee onrechtmatig en had nooit ingevoerd mogen worden", aldus de privacyorganisatie. Die stelt dat als de Raad van State zich niet kritisch over de wet uitlaat er een rechtsgang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg resteert.

Reacties (17)
25-11-2015, 17:45 door Anoniem
een ander leuk aspect is als je de chip met de vingerafdruk vernietigd door het paspoort kort in de magnetron te doen. Formeel mag dit niet want het is een staatsdocument en beschadiging maakt het paspoort ongeldig. Een vingerafdruk is echter mijn persoonlijke informatie, en die mag ik (dacht ik) toch vernietigen?
26-11-2015, 06:55 door Anoniem
Ik geef ze weinig kans. Maar het zou een verdomd goede zaak zijn als die vingerafdruk verdwijnt.
Het doel is helemaal niet om documentfraude tegen te gaan, het doel is om net als de Nazi's de beschikking te hebben over een vingerafdruk van iedereen. Al mag die formeel niet worden opgeslagen, betekent het in de praktijk dat dat gewoon gebeurt. Het kan alleen (nog) niet als formeel bewijs gebruikt worden.
26-11-2015, 07:54 door Anoniem
Willen we gezamenlijk de krimaliteit aanpakken kan gegevens om fraude tegen gaan mij niet ver genoeg gaan want als je niets hebt te verbergen heb je ook niets te vrezen.
26-11-2015, 08:49 door Anoniem
Vingerafdrukken van 16.972.797 Nederlanders indexeren om 10 gefraudeerde paspoorten te kunnen detecteren. Dat ruikt natuurlijk weer naar een controlestaat. Veel succes met deze zaak Privacy First!
26-11-2015, 08:54 door Anoniem
Ik wil geen vingerafdruk in m'n paspoort, ik heb dan ook geen paspoort.
26-11-2015, 09:34 door Anoniem
Citaat: "want als je niets hebt te verbergen heb je ook niets te vrezen."

Alsof je iets verbergt wanneer je geen afstand wil doen van je vingerafdrukken. Het is u bekend dat u niet verplicht kan worden om aan uw eigen veroordeling mee te werken? Het aantal onterechte aanhoudingen en/of veroordelingen is volgens mij groter dan het aantal fraudes. Wie zegt dat hij niets heeft te verbergen weet niet wat hij zegt. Privacy is een recht en geen luxeartikel waarop men naar believen kan afdingen. Eenmaal je vingerafdruk, altijd je vingerafdruk. Om die reden heb ik anderhalf jaar zonder geldig id-bewijs gelopen, totdat, met dank aan Vrijbit, de verplichting tot het afgeven van een vingerafdruk werd afgeschaft.

Aardig detail, in 1942 werden alle Nederlanders van 14 jaar en ouder ook verplicht tot het afgeven van hun vingerafdruk, destijds was de bezetter daarvoor verantwoordelijk, met graagte terzijde gestaan door de Nederlandse overheid. Wat dat betreft lijkt er niet veel veranderd.
26-11-2015, 10:02 door Anoniem
Door Anoniem: Willen we gezamenlijk de krimaliteit aanpakken kan gegevens om fraude tegen gaan mij niet ver genoeg gaan want als je niets hebt te verbergen heb je ook niets te vrezen.

Mag ik jouw telefoonnummer, bankrekeningnummer, naam en adres. Oh ja, laat je voordeur open dan kom ik even binnen rondsnuffelen.
26-11-2015, 10:28 door Anoniem
Een paar maanden geleden hoorde ik op de radio een interview met een medewerker van het MH17 identificatieteam.
Hij deelde tussen neus en lippen mee dat bij de identificatie na tevredenheid gebruik was gemaakt van opgeslagen vingerafdrukken. Dat is mooi, maar was er in 2011 niet afgesproken dat vingerafdrukken alleen bewaard zouden worden, zolang het paspoort nog niet was opgehaald?
26-11-2015, 10:49 door Anoniem
Door Anoniem: een ander leuk aspect is als je de chip met de vingerafdruk vernietigd door het paspoort kort in de magnetron te doen. Formeel mag dit niet want het is een staatsdocument en beschadiging maakt het paspoort ongeldig. Een vingerafdruk is echter mijn persoonlijke informatie, en die mag ik (dacht ik) toch vernietigen?

Staat de vingerafdruk niet ook in de kunststoflaag in het paspoort? Dan heeft je magnetron actie niet eens veel nut.
26-11-2015, 10:58 door Anoniem
Hoe gaat dat dan met iemand die geen handen (meer) heeft ?
26-11-2015, 11:16 door Mozes.Kriebel
Door Anoniem: Willen we gezamenlijk de krimaliteit aanpakken kan gegevens om fraude tegen gaan mij niet ver genoeg gaan want als je niets hebt te verbergen heb je ook niets te vrezen.
Ben je aan het trollen of wil je deze drogreden serieus aanvoeren?
26-11-2015, 16:04 door Anoniem
Deze hele discussie is zinloos zolang de database met deze gegevens vrolijk in Frankrijk staat. :)
26-11-2015, 21:30 door Anoniem
Door Anoniem: Een paar maanden geleden hoorde ik op de radio een interview met een medewerker van het MH17 identificatieteam.
Hij deelde tussen neus en lippen mee dat bij de identificatie na tevredenheid gebruik was gemaakt van opgeslagen vingerafdrukken. Dat is mooi, maar was er in 2011 niet afgesproken dat vingerafdrukken alleen bewaard zouden worden, zolang het paspoort nog niet was opgehaald?

2x ja, die mensen hadden waarschijnlijk een strafblad.
http://nos.nl/video/684241-21-identificaties-aan-de-hand-van-gebit-2-door-vingerafdruk.html
28-11-2015, 11:47 door Anoniem
Reactie op 26-11-2015, 07:54 door Anoniem
"Ze" kunnen met gegevens uiteraard WEL te ver gaan. Wanneer het alleen om vingerafdrukken gaat is er van mij geen enkele weerstand.

Reactie op 26-11-2015, 10:02 door Anoniem
Je mag van mij alles weten, iedereen is wel te vinden op internet (facebook, marktplaats, linkedin, schoolbank etc) mbt die gegevens.
Als je je vingerafdruk in mijn huis tijdens rondsnuffelen maar achterlaat ;)
28-11-2015, 21:41 door Anoniem
Door Anoniem: Reactie op 26-11-2015, 07:54 door Anoniem
"Ze" kunnen met gegevens uiteraard WEL te ver gaan. Wanneer het alleen om vingerafdrukken gaat is er van mij geen enkele weerstand.

Reactie op 26-11-2015, 10:02 door Anoniem
Je mag van mij alles weten, iedereen is wel te vinden op internet (facebook, marktplaats, linkedin, schoolbank etc) mbt die gegevens.
Als je je vingerafdruk in mijn huis tijdens rondsnuffelen maar achterlaat ;)

Waarom is deze reactie anoniem? Graag herhalen met je echte naam, adres en burgerservicenummer. O, en met een bruikbare link naar een kopietje paspoort en foto's van alle tien vingerafdrukken. Ik kan me voorstellen dat je bij het laatste niet helemaal bekend bent hoe die te produceren, dus vind je hier een handleiding (http://dasalte.ccc.de/biometrie/fingerabdruck_kopieren.de). Ik beveel de superlijm methode aan voor het afnemen, die is wat eenvoudiger.

Dat gezegd, het paspoortproces is een interessante situatie (https://privacyfirst.nl/rechtszaken-1/paspoortwet.html). Het sleept nu al ruim 5 jaar aan. In de tussentijd hebben enkele mensen hun bedrijf al failliet zien gaan omdat ze zich in de tussentijd niet konden identificeren. Een er van is zelfs om dezelfde reden een borstkankeronderzoek geweigerd. Intussen heeft de landsadvocaat niet eens, maar meerdere malen geprobeerd om de eisers op vormfouten afgewezen te krijgen, en ging mede ook in hoger beroep bij de Hoge Raad op basis van de vingerafdruk database die intussen al was afgeschaft. Ook is uit een aantal activiteiten van de landsadvocaat duidelijk dat de overheid doelbewust aan het procederen is met als hoofddoel Privacy First failliet te procederen.

En dat brengt me tot de belangrijkste twee redenen om hier tegen te zijn. Buiten dat de integriteit van een digitale reputatie die op een massaal en frivool gebruik van vingerafdrukken zoiets als Schrödingers Kat is (tegelijk wel en niet juist, wel en niet beschadigend voor de kwaliteit van leven, tot iemand de gegevens uitleest), is het maar al te zeer de vraag in hoeverre een overheid die zo van leer trekt wel een betrouwbare partij is om een dergelijke gevoelige set gegevens, of wat dan ook, aan toe te vertrouwen. Kan ik er in gedwongen worden? Ja, is in dit geval ook gebeurd. Kan daarin ontkend worden dat van dwang sprake is? Uiteraard, woorden zijn vloeibaar en overwinnaars schrijven de geschiedenis tot ze op hun beurt overwonnen worden en de geschiedenis herschreven wordt. Levert het een herinnering op die op een voor mij gunstig moment nog kan gaan achtervolgen? Inderdaad...
05-12-2015, 13:11 door Anoniem
Door Anoniem: Deze hele discussie is zinloos zolang de database met deze gegevens vrolijk in Frankrijk staat. :)
Duh Frankrijk .... hoofdstad Parijs en een heleboel gefrustreerde post-koloniale inwoners die graag iets stuk maken? Hmmm ... dan is het nog enger dan ik vreesde, die vingerafdruk issue. Ik was alleen maar bang voor de georganiseerde misdaad en hun hackers.

Oh en wat is de uitkomst van dat hoge raad gedoe, trouwens?
Weet iemand dat?
31-03-2016, 09:36 door nora
En wat te doen als er geen vingerafdruk kan worden afgenomen? Zowel mijn echtgenoot als ik hebben moeite met het geven van een vingerafdruk, want wij hebben er geen!!
Is het niet bekend dat naar gelang men ouder wordt dit moeilijker wordt? Of mogen wij (74 en 70 jaar) geen paspoort hebben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.