De router die internetproviders aan hun abonnees geven zijn niet veilig en consumenten kunnen dan ook beter zelf een model kopen. Dat stelt Raymond Lewis van beveiligingsbedrijf Webroot. Lewis wijst naar modems waarvan de DNS-instellingen door aanvallers zijn aangepast en waardoor gebruikers allerlei advertenties te zien krijgen. Webroot stelt dat het steeds meer meldingen over dit probleem ontvangt.
Volgens Lewis heeft de router die internetproviders uitdelen een aantal voordelen, maar brengt het ook risico's met zich mee. Technici kunnen vaak via een 'backdoor' account op afstand op de router inloggen om problemen op te lossen. Ook kunnen ze ondersteuning bij het apparaat bieden. Deze backdoors kunnen echter ook door anderen worden gebruikt, stelt Lewis. Vervolgens is het bijvoorbeeld mogelijk voor een aanvaller om de DNS-instellingen te wijzigen, zodat het verkeer van gebruikers via andere servers loopt.
"Als je een eigen router koopt is er geen backdoor voor de helpdesk van de provider. De routers die jezelf koopt gaan meestal langer mee en hebben betere configuraties", aldus de expert. Hij waarschuwt wel dat gebruikers in dit geval de modem zelf moeten instellen, omdat in ieder geval grote Amerikaanse providers routers van derden niet ondersteunen. Een andere oplossing is dat klanten in het geval ze weten dat er in hun standaard meegeleverde router een beveiligingslek zit ze de provider vragen dit op te lossen of om een niet kwetsbare router vragen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.