De firmware in veel breedbandrouters is jaren oud en bevat allerlei kwetsbaarheden, zo blijkt uit onderzoek van onderzoekers van de Edith Cowan University. De onderzoekers analyseerden de firmware van 37 breedbandrouters, de software die het hart van het apparaat is.
Van de firmware werden het besturingssysteem, softwarebibliotheken en uitvoerbare bestanden onderzocht. Met deze gegevens konden de onderzoekers een database van apparaten, softwareversies en bekende kwetsbaarheden aanleggen. Ze ontdekten dat 90% van de onderzochte onderdelen meer dan 6 jaar oud is. In elke firmware werd verouderde software met bekende beveiligingsproblemen aangetroffen, ongeacht fabrikant of de datum dat de router op de markt verscheen.
"Oude software lijkt misschien niet zo belangrijk, maar beveiligingsexperts zijn het erover eens dat ontwikkelaars met een solide basis moeten beginnen, en er met softwareonderdelen moet worden gewerkt die worden ondersteund en up-to-date zijn", aldus de onderzoekers. Toch bleken 7 breedbandrouters een versie van OpenSSL te gebruiken met kwetsbaarheden die uit 2005 stammen. Beveiligingsproblemen in verouderde software zijn vaak zo bekend, dat er allerlei 'hackprogramma's' zijn die hier eenvoudig misbruik van kunnen maken. "Oude ifrmware-onderdelen zijn dus een groot probleem", zo waarschuwen de onderzoekers.
Ze adviseren consumenten om firmware-updates tijdig te installeren, maar merken op dat het probleem uiteindelijk alleen door fabrikanten kan worden opgelost. "Consumenten en IT-professionals moeten betere veiligheid eisen, maar zonder onafhankelijk onderzoek van apparaten zullen voor veel mensen de beveiligingsproblemen of gevolgen onduidelijk zijn. Dit is een gebied dat meer aandacht vereist", zo laten de onderzoekers weten. Om het probleem aan te pakken stellen ze onder andere een beoordelingssysteem voor waarbij routers afhankelijk van de veiligheid een aantal sterren krijgen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.