image

Overheid gaat privacy slachtoffers beter beschermen

maandag 14 december 2015, 11:19 door Redactie, 5 reacties

Persoonlijke gegevens van slachtoffers van misdrijven, zoals adres, telefoonnummer of woonplaats, worden niet langer standaard beschikbaar gesteld aan de verdachte en zijn advocaat. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie van der Steur vandaag aan de Tweede Kamer.

Uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC), de VU en het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) blijkt dat slachtoffers het een groot probleem vinden dat verdachten via het procesdossier inzage hebben in hun persoonlijke gegevens. De privacyschending van slachtoffers is volgens het onderzoek voornamelijk het gevolg van de manier waarop in de strafrechtsketen persoonlijke informatie van slachtoffers wordt geregistreerd en gedeeld.

Systeem

Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is persoonlijke informatie van het slachtoffer noodzakelijk voor politie en justitie om het slachtoffer te kunnen identificeren en met het slachtoffer te communiceren. Het is voor de strafzaak vaak niet nodig om persoonlijke gegevens van het slachtoffer standaard te delen met de verdachte. Daarom wil minister van der Steur toe naar een systeem waarbij persoonlijke informatie van het slachtoffer alleen wordt gedeeld met organisaties en personen als dat noodzakelijk is.

Als eerste stap op weg naar dit systeem zal er een analyse worden gemaakt waarbij in kaart wordt gebracht welke partijen in het strafproces over welke persoonlijke informatie van het slachtoffer moeten kunnen beschikken en met welk doel. De Tweede Kamer zal in het najaar van 2016 worden geïnformeerd over de uitkomsten van deze analyse.

Formulier

Daarnaast wordt er vanaf 1 januari 2016 een nieuw voegingsformulier geïntroduceerd voor slachtoffers die zich willen voegen als benadeelde partij. Het formulier vraagt alleen om de minimaal noodzakelijke persoonsgegevens van het slachtoffer. Persoonlijke gegevens van het slachtoffer, zoals het woonadres en telefoonnummer, worden wel geregistreerd maar komen niet meer terecht in het strafdossier.

Reacties (5)
14-12-2015, 12:44 door Anoniem
Hopelijk wordt dan ook eens gekeken naar de informatie die op allerlei 112/P2000/C2000-sites wordt gepubliceerd. Niet iedereen hoeft alles van iedereen te weten.
14-12-2015, 17:32 door Anoniem
Tja,het is ook inderdaad niet relevant voor de dader dat hij bepaalde dingen van het slachtoffer weet.
Bij een slachtoffer heeft hij schade gemaakt,en dat moet eerder worden gerepareerd voor zover kan,dat het geen blijvende schade is,dan heeft dus die dader geen baat bij prive gegevens van een slachtoffer.
Wel als het om een schadeclaim gaat,begrijp ik dat er wat informatie nodig is ,dan met de communicatie om dat rond te krijgen.
15-12-2015, 08:15 door Anoniem
Door Anoniem: Hopelijk wordt dan ook eens gekeken naar de informatie die op allerlei 112/P2000/C2000-sites wordt gepubliceerd. Niet iedereen hoeft alles van iedereen te weten.
C2000 heeft gewoon een slappe versleuteling wat je met tools voor nog geen 30 euro uit de lucht kan ontvangen. Nee daar is de overheid zelf verantwoordelijk voor. Ik denk dat het gemakzucht is. Want ik weet dat het delen van persoonlijke gegevens niet zomaar mag volgens het protocol wat er daarvoor staat.
16-12-2015, 18:55 door Anoniem
Ik heb hier een dubbel gevoel bij. Natuurlijk, mensen moeten beschermd worden tegen de rancune van anderen, en dat geldt dubbel voor slachtoffers. Tegelijk moeten we beslist niet vergeten waarom die regel dat verdachte en advocaat weten wie hen beschuldigt er is. Die regel is ontstaan vanuit de slechte ervaringen met de inquisitie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Inquisitie#Inquisitie_in_Europa_.28ca._1380-1750.29, bullit 2), en van daaruit uit de heksenvervolgingen voor zover die door de inquisitie gevoerd werden. De regel is gekocht met de verkoolde resten van talloze andersdenkenden, of mensen die valselijk daarvan of van hekserij beschuldigd werden... En om het erger te maken is dat niet het enige bullit dat in de huidige ontwikkeling herkenbaar is, en wordt een en ander gesteund door hetzelfde argument van die tijd, namelijk dat kritiek of weigering tot meewerken op zichzelf al verdacht is (Uit de Malleus Malificarum, zie het citaat op http://www.sexarchive.info/NL/Atlas_NL/html/gezond_-_ziek.html: "Het boek begint met te ‘bewijzen’ dat heksen bestaan (wie dat bewijs niet accepteert is zelf een heks)" De vraag is waar dit eindigt.
21-12-2015, 12:30 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb hier een dubbel gevoel bij. Natuurlijk, mensen moeten beschermd worden tegen de rancune van anderen, en dat geldt dubbel voor slachtoffers. Tegelijk moeten we beslist niet vergeten waarom die regel dat verdachte en advocaat weten wie hen beschuldigt er is. Die regel is ontstaan vanuit de slechte ervaringen met de inquisitie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Inquisitie#Inquisitie_in_Europa_.28ca._1380-1750.29, bullit 2), en van daaruit uit de heksenvervolgingen voor zover die door de inquisitie gevoerd werden. De regel is gekocht met de verkoolde resten van talloze andersdenkenden, of mensen die valselijk daarvan of van hekserij beschuldigd werden... En om het erger te maken is dat niet het enige bullit dat in de huidige ontwikkeling herkenbaar is, en wordt een en ander gesteund door hetzelfde argument van die tijd, namelijk dat kritiek of weigering tot meewerken op zichzelf al verdacht is (Uit de Malleus Malificarum, zie het citaat op http://www.sexarchive.info/NL/Atlas_NL/html/gezond_-_ziek.html: "Het boek begint met te ‘bewijzen’ dat heksen bestaan (wie dat bewijs niet accepteert is zelf een heks)" De vraag is waar dit eindigt.

Dat vergaat je wel als je aangifte van mishandeling wilt doen en de dienstdoende bromsnor gaat je dat ontraden omdat de desbetreffende mishandelaar binnen de kortste keren je NAW gegevens van zijn advocaat krijgt, zodat hij contact met je kan opnemen om zijn "excuses aan te bieden." (Jaja).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.