Bijna zes jaar geleden lanceerde de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF Panopticlick, een tool om de vingerafdruk van browsers in kaart te brengen en nu is versie 2.0 gelanceerd. Via de eerste versie van Panopticlick werd duidelijk dat browsers veel informatie op websites achterlaten.
Via verschillende manieren zoals webheaders, JavaScript en plug-ins bleek dat trackers gebruikers overal op internet konden volgen en niet alleen van bijvoorbeeld cookies en IP-adressen afhankelijk waren. In versie 2.0 zijn nieuwe methodes voor het afnemen van de vingerafdrukken toegevoegd, zoals canvas fingerprinting. Daarnaast is er ook een nieuwe serie tests toegevoegd die controleert hoe goed de browser en geïnstalleerde extensies de gebruiker tegen tracking door advertenties en verbogen 'beacons' beschermen, alsmede het Do Not Track-beleid aanmoedigen. Ook zijn de resultaten van de scan nu makkelijker te begrijpen.
Hoewel Panopticlick bijna zes jaar geleden werd gelanceerd, wordt het elke maand door nog honderdduizenden mensen gebruikt om te kijken hoe hun browser informatie lekt. Kort na de lancering van de tool begin 2010 werd duidelijk dat 84% van de internetgebruikers alleen aan de hand van hun browser is te identificeren. In de afgelopen zes jaar hebben nieuwe technieken zoals canvas fingerprinting ervoor gezorgd dat trackers gebruikers nog effectiever kunnen volgen.
De EFF stelt dat het gebruik van anonimiteitssoftware, zoals Tor Browser, de effectiviteit van fingerprinting kan tegengaan, doordat elke browser dezelfde headers heeft, er geen plug-ins worden geladen en er maatregelen tegen JavaScript worden genomen die kunnen worden gebruikt om de gebruiker te identificeren. Ook tools als Privacy Badger, Disconnect en AdBlock kunnen gebruikers beschermen. Panopticlick 2.0 is te vinden via panopticlick.eff.org. De code van het project is via GitHub open source gemaakt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.