Defensie maakt bij oefeningen regelmatig gebruik van cyberreservisten, zo laat een woordvoerder tegenover Security.NL weten. Ze kunnen onder andere voor cyberoperaties en het helpen bij de verdediging van defensienetwerken worden ingezet. Deze week maakte Defensieminister Hennis in de vaststelling van de Defensiebegroting (pdf) bekend dat er een poule van cyberreservisten is gecreëerd. Dit is nodig om te kunnen voorzien in cybercapaciteit en -kennis, aldus de minister.
Twee jaar geleden werd bekend dat Defensie in totaal zo'n 150 reservisten wil werven. Een jaar geleden bleek dat Defensie een acquisitietool ontwikkelde om cyberspecialisten als reservist te kunnen werven. Een woordvoerder van Defensie laat weten dat het beoogde aantal reservisten nog niet is bereikt. "We leggen de lat hoog en de in- en opname capaciteit is beperkt." Het streefgetal van 150 reservisten is dan ook een langjarige commitment.
De reservisten, die afkomstig zijn uit allerlei sectoren, zoals overheid, banken, telecom, energie en consultancy, worden onder andere geworven via mond-tot-mondreclame en directe contacten met bedrijven en belangenorganisaties, zoals NL-ICT en VNO/NCW. "Bedrijven hebben er immers ook baat bij. De publiek-private samenwerking met Defensie draagt bij tot een veiliger Nederland", zo stelt de woordvoerder.
De verantwoordelijkheid voor de inzet van cyberreservisten ligt bij het Defensie Cyber Commando. Reservisten kunnen worden ingezet voor dezelfde taken als reguliere militairen. In het geval van cyberreservisten gaat het om het uitvoeren van cyberoperaties, het helpen bij de verdediging van Defensienetwerken, het ondersteunen van civiele autoriteiten en het adviseren van de commandant van een missie over te nemen stappen. "Op dit moment worden al regelmatig cyberreservisten ingezet bij oefeningen van de krijgsmacht", zo laat de woordvoerder weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.