image

Gecensureerde websites krijgen eigen foutmelding

maandag 21 december 2015, 14:11 door Redactie, 5 reacties

Bij het bezoeken van websites die zijn gecensureerd kunnen internetgebruikers voortaan een specifieke foutmelding krijgen, zo heeft Mark Nottingham van de HTTP Working Group van de Internet Engineering Task Force (IETF) bekendgemaakt.

Het idee voor een aparte foutmelding voor gecensureerde websites is afkomstig van Amazon-werknemer Tim Bray. Hij stelde voor om duidelijk aan internetgebruikers te maken als een website vanwege censuur niet kan worden getoond. In dit geval zou de melding "Error 451" moeten verschijnen. Een verwijzing naar de dystopische toekomstroman Fahrenheit 451 van Ray Bradbury.

In eerste instantie was de werkgroep tegen het plan, maar Bray hield vast. Daarnaast waren er websites die het experimenteel begonnen te gebruiken. Doordat censuur op internet steeds meer voorkomt en zichtbaarder wordt, kreeg de werkgroep van meerdere websites het verzoek om dit onderscheid te maken. Daarnaast zou een specifieke foutmelding voor gecensureerde websites kunnen helpen om online censuur in kaart te brengen.

Uiteindelijk ging de werkgroep overstag en publiceerde de nieuwe HTTP-statuscode. Nottingham waarschuwt wel dat het uiteindelijk aan de censor is om de gecensureerde content juist te labelen. Daarnaast zullen sommige overheden het gebruik van de 451-code niet toestaan, om zo te verbergen wat ze doen. "Maar als je overheid dat doet, stuurt het een sterk signaal naar burgers wat hun plannen zijn. Dat is ook belangrijk om te weten", aldus Nottingham.

Reacties (5)
21-12-2015, 17:42 door Anoniem
Nottingham waarschuwt wel dat het uiteindelijk aan de censor is om de gecensureerde content juist te labelen.

Nut?
Effect is een label, lees nummer, waarvan je niet op aankan, maar wie kan het rotten als je de betekenis van die nummers toch niet kent, de gemiddelde gebruiker gaat ze echt niet lopen opzoeken.

Sterk signaal?
In your workgroup dreams.
21-12-2015, 19:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Effect is een label, lees nummer, waarvan je niet op aankan, maar wie kan het rotten als je de betekenis van die nummers toch niet kent, de gemiddelde gebruiker gaat ze echt niet lopen opzoeken.
De bedoeling van die foutcodes is dat de gebruikerssoftware een melding kan geven in de eigen taal in plaats van een
standaardmelding in het Engels.
21-12-2015, 22:14 door Anoniem
Ik herinner me een RFC voor het Internet (het nummer is me ontschoten), waarin er binnen het TCP/IP protocol een bit werd gedefinieerd om aan te geven dat het packet afkomstig is van een site met malicious code. Datum van het RFC: 1/4 van enig jaar. Het voorstel staat formeel in de lijst met RFC's voor het internet.
Dit voorstel doet me daar heel erg aan denken - terwijl het nu niet rond 1/4 is...
22-12-2015, 00:24 door ben987
"Nottingham waarschuwt wel dat het uiteindelijk aan de censor is om de gecensureerde content juist te labelen."

wie is de censor en wie bepaald wat er gecensureerd moet worden ? n-korea ?
22-12-2015, 01:55 door Anoniem
Zucht. 3 reacties, 2 als een kip zonder kop.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.