image

Politie: ict-bezuinigingen belemmeren online opsporing

zaterdag 2 januari 2016, 09:26 door Redactie, 10 reacties
Laatst bijgewerkt: 02-01-2016, 11:12

Als de bezuinigingen van het kabinet op ict doorgaan zal dit de online opsporingsmogelijkheden van de politie belemmeren, zo stelt Inge Philips, plaatsvervangend hoofd van de Landelijke Recherche tegenover de Volkskrant. Philips is belast met de invoering van de wet Computercriminaliteit III bij de politie.

Het wetsvoorstel Computercriminaliteit III geeft de politie allerlei nieuwe bevoegdheden, maar volgens Philips kan hier geen gebruik van worden gemaakt als de politie de voorgestelde 40 miljoen euro op ict moet bezuinigen. Het wetsvoorstel laat politie onder andere op afstand op computers binnendringen en lokpubers inzetten. Ook kunnen internetoplichters strafrechtelijk worden vervolgd en wordt het helen van gestolen data strafbaar.

Sinds vorig jaar is de politie bezig met het werven van 500 'cybercops', die zich met de online opsporing moeten gaan bezighouden. "Maar er moet wel een budget zijn. We kunnen deze agenten niet zonder fatsoenlijke spullen aan het werk zetten. Dan gaan ze gehandicapt van start", aldus Philips.

AIVD en encryptie

Het artikel van de Volkskrant gaat ook in op de nieuwe bevoegdheden van de AIVD, zoals beschreven in het wetsvoorstel van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Daarin stelt de krant dat de AIVD achter de schermen bepleit, met een beroep op het uitvoeren van zijn wettelijke taak, dat bedrijven de sleutels voor het terugdraaien van encryptie aan de dienst zullen geven om zo rechtmatige toegang tot versleutelde data te krijgen. Encryptie zou voor de geheime dienst namelijk een groot probleem zijn.

Reacties (10)
02-01-2016, 10:46 door Anoniem
[Daarin stelt de krant dat de AIVD achter de schermen bepleit, met een beroep op het uitvoeren van zijn wettelijke taak, dat bedrijven de sleutels voor het terugdraaien van encryptie aan de dienst zal gaan geven om zo rechtmatige toegang af te dwingen.]

Dat begrijp ik echt niet. Iemand wel??
02-01-2016, 12:40 door Ron625
Eigenlijk wil de AIVD dus geen encryptie, maar wanneer het toch gebruikt wordt, dan wil de AIVD een (universele?) sleutel hebben.
Natuurlijk gaat zoiets uitlekken en heeft encryptie daardoor geen zin.
Is het geen goed idee, om de wet op het briefgeheim uit te breiden met moderne media, als begin?
02-01-2016, 13:16 door karma4
De staat zou een aanklacht kunnen verwachten van cabaretier.
Het is bijna broodroof dat ze zulke ozinige zaken serieus brengen:
- "Encryptie zou voor de geheime dienst namelijk een groot probleem zijn."

Dieven vangen ook. We maken wel een een wet dat:
- elke inbreker zich na afloop van zijn klus met medeneming van de spullen en zijn id zich op het politiebureau moet melden.
- We vragen tomtom om de gergistreerde snelheidsovertredingen meteen naar het CJIB te sturen met een SMS bevestiging
02-01-2016, 15:36 door Anoniem
Als ik het goed begrijp wordt het wet voorstel alvast geïmplementeerd, terwijl deze nog niet goedgekeurd is.
Zeker een kwestie gebakken eitje...
02-01-2016, 15:37 door Anoniem
Daarin stelt de krant dat de AIVD achter de schermen bepleit, met een beroep op het uitvoeren van zijn wettelijke taak, dat bedrijven de sleutels voor het terugdraaien van encryptie aan de dienst zullen geven om zo rechtmatige toegang tot versleutelde data te krijgen.

Een geheime slecht gecontroleerde dienst die intimideert op basis van suggestie en bluf om het recht van anderen te omzeilen?

Dit heeft toch weinig meer met een rechtstaat te maken?

Tot de grond toe afbreken die tent inclusief data en materieel om vervolgens heel eventueel opnieuw iets dergelijks in andere meer gecontroleerde vorm met andere mensen opnieuw op te bouwen.
02-01-2016, 16:55 door Anoniem
Net zolang doorgaan met bezuinigen tot het "ICT koninkrijkjes" wordt opgeheven. De grote kosten zitten in hoe onze, in dit geval, de politie omgaat met automatisering, wat mijns inziens de naam "automatisering" niet eens mag dragen. Geen van de Koninkrijkjes kan fatsoenlijk data uitwisselen met de ander. Dan heb ik het excel management nog niet mee geteld.
02-01-2016, 21:07 door linuxpro
Geld genoeg als je ziet wat er aan snelheidsdetectieapparatuur wordt gekocht, dat levert tenminste op de korte termijn een boel geld op en recherche, ach ja, die kosten alleen maar geld. Keuzes keuzes keuzes
02-01-2016, 21:22 door Anoniem
Oudejaarsdag, hele dag onrustig in de wijk met vuurwerk zo erg dat sommige buurtbewoners niet eens boodschappen durfden te doen. Geen wijkagent te zien. Die was natuurlijk druk bezig om de cryptografie van de overlastveroorzakers te breken... Gewoon rondfietsen en lui in de kraag grijpen lijkt me toch een stuk zinniger, begin daar eens mee.

Een politie die de schouders ophaalt over gestolen fietsen en opgeblazen straatmeubilair, die mensen met een pv op zak naar huis stuurt als ze hulpverleners aangevallen hebben, die vindt dat het je eigen schuld is dat je auto is opengebroken, die politie moet niet komen zeuren dat hun werk te lastig wordt gemaakt door encryptie. Ga eerst gewoon eens aan het werk, dan praten we daarna verder. De gemiddelde burger heeft last van criminaliteit die prima aan te pakken is zonder ICT. Maar dan moet het blauw op start wel wat meer doen dan zelf rondscheuren en verkeersovertredingen begaan.
03-01-2016, 12:46 door superglitched
De meeste weten wel te vertellen hoe het niet moet, maar weten verder weinig constructiefs bij te dragen. Misschien moet de politie maar helemaal stoppen met online opsporing.
03-01-2016, 18:09 door Anoniem
Het wetsvoorstel Computercriminaliteit III geeft de politie allerlei nieuwe bevoegdheden, maar volgens Philips kan hier geen gebruik van worden gemaakt als de politie de voorgestelde 40 miljoen euro op ict moet bezuinigen.
Een slim framende voorbereiding in de discussie is het halve werk.

De volkskrant en mevrouw blauw doen alsof de wet er al is.
Dat is niet zo!

Maar kennelijk is de beslissing in de politieke achterkamertjes allang uitonderhandeld en is zij alvast van de uitkomst dat de wet er komt in stilte op de hoogte gesteld.

Oplossing in een werkelijke democratie met capabele en metaal gezonde politici : wetsvoorstel naar de prullenbak verwijzen waar het thuishoort.

Drie problemen opgelost, die van de bedreigde burgerrechten, dat van het onnodige capaciteitsprobleem en de onterechte werkverschaffing aan maatschappij blinde order is order uitvoerende techneuten zonder morele kaders.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.