Door Anoniem: Het probleem is, dat je als gemiddelde consument, gewoonweg geen inzicht hebt, in de data die wordt verzameld.
Dat geldt voor je auto, je telefoon (heeft zelfs 2 OS!!!), apps (fitness, flitspalen, navigatie) je smartwatch, je internetTV, en dus inderdaad ook voor een OS als Win10.
Daarnaast is het afhankelijk van je kennis, je kunde en de inzet die je zelf toont.
Zo ben ik bijvoorbeeld door-en-door bekend met WinXP.
Dus in mijn geval is het, mits ik gebruik maak van een VM (VMWare op Win7 ultimate), een stuk veiliger surfen met XP dan met enig ander OS, want ik ben in staat om >ZELF< te controleren wat er onder de motorkap gebeurt.
(Dat ik malware interessant vind en dit systeem als honeypot gebruik, is daar overigens ook een bepalende factor in. Maar dat is niet relevant voor je vraag...)
Van OSX weet ik niets buiten wat een gewone gebruiker ook weet, dus dan ben ik al minder veilig.
En Unix is zo gevarieerd, dat dat voor mij lastig te doorgronden is. Ik kan er wel mee werken, maar ik weet niet precies wat er zich afspeelt onder de motorkap. Zeker niet wanneer je met verschillende distro's gaat werken.
Dus, beste OP, zorg gewoon dat je niet te veel vertrouwelijke informatie op een systeem zet, dat je zelf niet kunt controleren. En juist daarom heb ik mijn dochter een digitale camera gegeven, en uitgelegd dat de foto's op haar telefoon, misschien wel door iedereen te bekijken zijn, die bij Google werkt, want android + geheim OS.
Weten wij veel...
Wat denk je nou zelf?
Er werken miljarden mensen met telefoons en camera's. Dacht je nou echt dat ze bij Google niks te doen hebben en wat zitten te freubelen en foto's van miljarden mensen zitten te bekijken? Je dochter moet dan wel erg interessant zijn om mensen te ontlokken om stiekem te gluren in privé gegevens. Als ze er al bij zouden kunnen. Maar ga daar nou maar niet van uit. Gegevens die al binnen zouden komen staan versleuteld opgeslagen en zijn beschikbaar voor het gekoppelde telefoonnummer. Data wat niet privé is staat ter beschikking aan "Google". En foto, film en privédata horen daar expliciet niet bij.
Ga er nou gewoon eens van uit dat die mensen bij Google in dienst zijn en hun werk zitten te doen net als u en ik.
Het grootste probleem wat er speelt is het constante "exebitionisme" via de sociale media. En dan bedoel ik niet dat mensen zich uit kleden maar zich zelf op allerlei andere wijze tentoonstellen. Via Facebook, Twitter en Instagram etc. Er zijn er nog wel meer te noemen. Denk aan bijvoorbeeld Datingsites.
Wat hebben mensen in hemelsnaam te maken wat ik doe als ik opsta, onderweg meemaak, wat ik in de badkamer sta te doen. Hoe "alleen en zielig" ik misschien wel niet ben. Of wat ik graag doe aan sport en hoe ik daar bij zweet.
Dat ik vandaag sla eet in plaats van spruitjes. M'n vader vind dat ik m'n huiswerk moet maken en dat Harry het liefste jongetjes van de klas. En dat Truus ongesteld is en morgen naar het feest in den Dolder gaat. En dat Jannet schimmel heeft. M'n vriendin haarlak onder haar arm heeft gespoten in plaats van deo. Welke pillen ik allemaal wel niet slik!
Vindt u het ook al zo'n oeverloos gezwam? De namen zijn gefingeerd maar de gebeurtenissen echt.
Dit is het echte probleem waar we geen vat meer op hebben en de privacy gevaarlijk in de weg zit. Want dit is geen privé data maar data voor iedereen beschikbaar want we sturen het vrijwillig aan iedereen in het rond! Het is voor iedereen op te vragen door er op Google gewoon even naar te zoeken. Naam + quote en daar is het allemaal op uw bord. Het hele Twitterverkeer van Truus en het schimmel verhaal van Janet op Facebook.
Daar ligt uw privacy probleem. Dat is waar u uw dochter beter voor kunt behoeden. Want voor u het weet, weet dat akelige kereltje uit de klas precies wat uw dochter doet.