Door Ron625:Waar helaas een aantal tegenstanders, waaronder de burgemeester, de publiciteit zoeken met (meestal) warrige en makkelijk weerlegbare argumenten.
[/quote]Er is tot nu toe, nog niet één gefundeerde klacht gekomen.....[/quote] Zie link:
http://www.pcwelt.de/ratgeber/LiMux__Wohin_steuert_Linux_in_Muenchen_-Windows-Ersatz-8920737.html Pcwelt is vergelijkbaar met ww. Journalisten die er verder op in gegaan zijn.
- De diensttelefoon uit te leveren door IT@M na de verkiezingen uitelevertijd 4 weken. Dat is een aanfluiting.
- Gebruikte versies zijnFF 3.6 TB 3.1.0 "volledig out of support" met vele kwetsbaarheden.
- "browserorientierte Anwendungen unter 3.6 entwickelt wurden und nur damit vollumfänglich funktionieren.“ Oeps dit is een release en vendor lock-in van je welste. Hoe kan dat met open standaards?
- Applicatie WIM “stürzt häufiger ab” -> crasht frequently (ja wat is daar aan de hand?
- Uit Limux projectplan: er zijn 21.000 macro-s welke als “applicatie” 1-1 omgezet zijn. Daarvoor heeft men wollmux gemaakt. http://www.wollmux.net/wiki/Hauptseite
- Er is gevraagd naar “der gruppenkalendar”, zelf niet in gebruik wordt bij de leidinggevenden gebruikt. Ego het werkt..?
- Opstart van een werkplek 5 minuten. Echt zo lang, dat kan toch niet waar zijn.
Als je verder kijk naar het instorten van de mail-service (te lange header) komt er Kolab en meer. De hardware lijkt inmiddels vervangen te zijn. De organisatie schijnt massaal op deeltijdwerken over te gaan.
De gewone mensen mogen niet klagen op staffe van ontslag. De enige die dat risico niet loopt is ... de burgermeester.
Ik weet niet wat jij makkelijk te weerleggen vind. Als dit er aan de hand is, dan zit het echt niet goed.
Het is duidelijk, dat je gewoon hardware moet aanschaffen die ondersteund wordt, waar dat niet gebeurt met je dus niet kopen, de tekortkoming in deze is dan ook de hardware-fabrikant.
De stelling was dat alle hardware wel werkt met Linux.
Met het afschuiven naar de hardware fabrikant geef je toe dat die stelling niet waar is.
Graag als bron een ICT'er uit die omgeving, ik weiger dit te geloven.
De links die hierboven staan, beschrijven dat traject. Ze zijn gepresenteerd door een PL Limux uit LHM. De ene op de debian conferentie, de andere onder de paraplu van de LO conferentie. Geheel open / vrij toegankelijk.
...
Het (Limux) is standaard Ubuntu. Er moesten de nodige bugfixes opgelost worden. De community wordt daarvoor bedankt.
Als de PL uit de bron (LHM) dit zelf in de openbaarheid presenteerd, wat zou er dan niet waar aan zijn?
[/quote]Bedenk wel, dat alle overheden in de EU met openstandaarden moeten werken (verplicht) en dat Nederland samen met België de koplopers zijn.
Opmerking: een openstandaard bestaat uit afspraken en is geen software.[/quote]Klopt en daarom is het raar dat de afspraken gezien worden als hardware/software realisaties. If dat positief is, is andere vraag. X25 X400 waren bijvoorbeeld de open standaarden als tegenhanger voor meer commerciele varianten. Hopeloos niet standaard en erg kostbaar gebleken. Te veel hardware / software gericht als een makende partij.
Maar er zijn natuurlijk altijd situaties waarin je afhankelijk bent van een leverancier (vendor-lock-in) en daar willen "we" nu net vanaf..........
- Als je alles zelf bouwt dan wordt je afhanklijk van de interne hero's... Daar moet je vanaf.
- Laat je een externe leverancier de boel bepalen (b.v. IBM is bekend van die praktijk) dan wordt je daar afhankelijk van. Daar moet je weg van zien te blijen. Met het verplichte aanbesteden zitten overheden in een zelf gekozen val.
Specfieke software heeft kernpunt dat je afhankelijk wordt van de bouwer. Veel gemeente taken zijn gewoon te specifiek.
https://www.computable.nl/artikel/opinie/overheid/5416633/1509029/brp-een-nieuw-leven-voor-een-oud-ict-debacle.html GBA BRP als open software? Nog een:
http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2014/53/gemeenten-in-geweer-tegen-sterke-prijsverhoging-software Dat zijn lockins van je welste. Lockins van leveranciers met gesloten software als is de gewenste fucntionaliteit open.
ik gebruik (bijna) uitsluitend opensource software en heb nog nooit iets niet kunnen doen in de afgelopen 11 jaar.
uhh wat voor werk doe je? Enkel mailen / managen, dan geloof ik je. Voor BRP en meer specifeke taken gaat dat echt niet op. Dan ben ook heel erg benieuwd naar de invulling van het gebruik van utf8 ipv latin1.
Binnen de ICT van de gemeente hier, staan een paar Linux computers, die werken tot volle tevredenheid.
Regelmatig is mijn laptop in het gemeentehuis te vinden.
Ik ben overigens voor b.v. NORA. Het is ongelooflijk hoe weinig daarvan bekend is bij overheden.
http://www.noraonline.nl/wiki/Kaders_beveiliging.
https://www.ibdgemeenten.nl/producten/strategische-en-tactische-big/ Vraag je die kaders wel goed af, ken je ze, wat doe je er mee? Wat zijn de risico's rond data-lekken data-privacy, doe je aan Siem? oeps nu zeg ik waar de pijnpunten / tekortkomingen zitten.
Het gaat niet alleen om dat jij tevreden bent. Maar dat ook de raad/burgermeester en de burgers tevreden zijn.
Niet alleen op de kosten maar ook op die ander aspecten van data governance en de nog onbekende risico's .