Meer dan vijftig landen gaan samen met de private sector het gebruik van anonieme betaalmethodes, zoals bitcoins, voor het financieren van terrorisme onderzoeken. Dat is maandag tijdens groot anti-terreuroverleg in Den Haag afgesproken. Het plan is onderdeel van een breder scala aan maatregelen om meer informatie in de strijd tegen terreur uit te wisselen.
Het gaat onder meer om het uitwisselen van gegevens van mensen die zich aansluiten bij terreurgroepen in het buitenland, zodat andere landen en organisaties als Europol en Interpol beter op de hoogte zijn van hun bewegingen. Ook gaan landen sanctielijsten delen, zodat breder bekend is van welke personen en organisaties tegoeden zijn bevroren. Verder komt er bij overheden een nationaal contactpunt om de uitwisseling van informatie te bevorderen.
"Nu is het nodig dat we aan de slag gaan met het internationaal delen van kennis en informatie. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de puzzelstukjes van dit vraagstuk sneller en beter op hun plek vallen en we terrorisme doelgericht kunnen aanpakken", zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij stelt dat kennis over terrorisme in het algemeen beter moet worden uitgewisseld om te voorkomen dat landen zelf het wiel moeten uitvinden.
Tenslotte is op de top afgesproken dat nauwer met de private sector zal worden samengewerkt om terrorismefinanciering op te sporen, waaronder anonieme vormen van betaling zoals bitcoins. Op die manier moet de aankoop van bijvoorbeeld kogelvrije vesten of auto’s eerder opvallen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.