image

Eerste pc-virus bestaat 30 jaar

maandag 18 januari 2016, 09:52 door Redactie, 7 reacties

Het is deze maand 30 jaar geleden dat het eerste virus verscheen dat pc's infecteerde. De malware was geschreven door Basit en Amjad Farooq Alvi en infecteerde de bootsector van opslagmedia van MS-DOS-systemen. De echte bootsector werd verplaatst naar een andere sector en als 'bad' gemarkeerd.

Vervolgens werd de naam van de schijf veranderd in Brain en een tekst aan de bootsector toegevoegd. Daardoor kreeg het de naam "Brain-virus". Er verschenen verschillende varianten van Brain, die zich via floppy's verspreidden, maar de meesten waren redelijk onschuldig. Een gevaarlijke variant die later verscheen was ontwikkeld om op 5 mei 1992 aan te vallen. Volgens de twee broers wilden ze met Brain hun eigen medische software tegen piraterij beschermen.

Twee jaar voor de verschijning van Brain schreef Fred Cohen al een paper genaamd "Computer Viruses - Theory and Experiments". Het eerste document dat een zichzelf reproducerend programma een virus noemde, een term die door Cohen zijn mentor Leonard Adleman was geïntroduceerd. Het Finse anti-virusbedrijf F-Secure besloot vanwege de 25ste verjaardag van Brain vijf jaar geleden de twee auteurs op te zoeken, wat de onderstaande rapportage opleverde.

Image

Reacties (7)
18-01-2016, 11:43 door Anoniem
18-01-2016, 13:21 door Righard J. Zwienenberg

Elk Cloner was for the Apple II (en inderdaad eerder) maar hier gaat het om het eerste virus voor de PC. Klein verschil :-)

Zelf-promotie :-): http://www.radio1.nl/item/339740-30%20Jaar%20computervirussen.html
18-01-2016, 14:48 door Anoniem
Door Righard J. Zwienenberg:

Zelf-promotie :-): http://www.radio1.nl/item/339740-30%20Jaar%20computervirussen.html

Slecht interview dat niet wordt opgevangen door de geïnterviewde die niet in staat is op essentiële punten duidelijk kort en bondig de stof waar hij expert in heet te zijn uit te leggen. Beroepsdeformatie?
Er wordt wel over kinderen gesproken maar de hoofdinterviewer snapt er zelf al geen bal van, de geïnterviewde weet het niet weg te nemen door hem als onderwerp voor uitleg te gebruiken.

Ronduit misleidend, zeg gerust op het leugenachtige af, zijn de uitspraken rondom de vraag hoe het staat met de kwetsbaarheid van mac gebruik waar heel doel bewust een verkeerde suggestie wordt gewekt.
Immers, die dagelijkse aanwas van 200.000 tot 300.000 malware exemplaren per dag gelden namelijk voornamelijk voor 1 systeem, wat geen Mac Os X en ook geen Linux is. De genoemde aanvalstactieken, makkelijk nog wel?, komen niet tot nauwelijks voor waardoor de gesuggereerde kwetsbaarheid van mac's verwordt tot lulkoek en dat weet hij dondersgoed of zou het uit hoofde van zijn functie moeten weten.

Gaande het interview wordt gaande duidelijk, voor de kritische luisteraar, dat we te maken hebben met een verkoper, een av boer nog slechts de focus kent voor het belang van de av productjes die het te verkopen heeft en niet in staat is of wil zijn accuraat informatie te verschaffen. Hoeveel woorden kan je kwijt zijn om naast het noemen van 'administrator', even 'standaard account aanmaken' uit het bekkie te persen?

Het gezellige zwaar Haagse accent kan de lacunes allemaal niet niet opvangen en verbloemen, volgende keer maar een interview geven als de verjaardagsroes en alcohol volledig is uitgewerkt.
Alhoewel, gezien de standaard verkoop-houding van av boeren op dit vlak maakt ook dat helemaal niets meer uit.
FUD blijft FUD hoe je het ook presenteert.

Zelf promotie?
Tja, het is maar hoe je het bekijkt.
18-01-2016, 17:19 door Briolet
Door Righard J. Zwienenberg: Elk Cloner was for the Apple II (en inderdaad eerder) maar hier gaat het om het eerste virus voor de PC. Klein verschil :-)

Ik heb nog op de Apple II gewerkt, maar dat was echt ook een PC en geen mainframe.
18-01-2016, 21:10 door karma4
Door Anoniem: Ronduit misleidend, zeg gerust op het leugenachtige af, zijn de uitspraken rondom de vraag hoe het staat met de kwetsbaarheid van mac gebruik waar heel doel bewust een verkeerde suggestie wordt gewekt.
Immers, die dagelijkse aanwas van 200.000 tot 300.000 malware exemplaren per dag gelden namelijk voornamelijk voor 1 systeem, wat geen Mac Os X en ook geen Linux is. De genoemde aanvalstactieken, makkelijk nog wel?, komen niet tot nauwelijks voor waardoor de gesuggereerde kwetsbaarheid van mac's verwordt tot lulkoek en dat weet hij dondersgoed of zou het uit hoofde van zijn functie moeten weten.
Zelf promotie?
Tja, het is maar hoe je het bekijkt.
Inderdaad heel misleidend zo'n uitspraak met alle datalekken op Linux systemen (PHP wordpress) routers en IOT apparatuur. Er is voldoende wat ook mis gaat in de apple wereld. een kijken of er een lijstje te vinden is:
http://www.lifehacker.com.au/2016/01/what-was-the-software-with-the-most-vulnerabilities-in-2015-hint-its-not-windows/
18-01-2016, 22:59 door Anoniem
Door karma4:
Er is voldoende wat ook mis gaat in de apple wereld. een kijken of er een lijstje te vinden is:
http://www.lifehacker.com.au/2016/01/what-was-the-software-with-the-most-vulnerabilities-in-2015-hint-its-not-windows/
Wat een (helaas geen) zeldzaam domme opmerking/url-hint!

Het juiste tegenantwoord is al gegeven in nota bene een Windows topic !
https://www.security.nl/posting/457526#posting457620

Net omgekeerd dus, Windows had in 2015 maar liefst twee-en-eenhalf (2,47) tot bijna drie-en-eenhalf (3,43) meer CVE genoteerde lekken in haar Windows OS producten dan Apple in haar Mac OS X producten.

Trollen is al dom.
Dom trollen is nog veel dommer.

Hopelijk gaat de redactie/modratie een keer structureel optreden tegen dit structureel wordende getroll van 1 persoon, steeds meer lezers beginnen er genoeg van te krijgen op deze site (zie o.m https://www.security.nl/posting/457735/Apple-patch+voor+Mac-beveiliging+schiet+weer+tekort )
19-01-2016, 21:33 door karma4
Door Anoniem: Net omgekeerd dus, Windows had in 2015 maar liefst twee-en-eenhalf (2,47) tot bijna drie-en-eenhalf (3,43) meer CVE genoteerde lekken in haar Windows OS producten dan Apple in haar Mac OS X producten.
Trollen is al dom. Dom trollen is nog veel dommer.
Over het laatste zijn we het eens. Nu zit de martkverhouding voor desktops windows 80% Mac OS-X ca 15%. Dan zijn die cijfers die jij als positief ziet verhoudingsgewijs niet zo positief.

Ik zie dat OS gedoe en de focus daarop als een probleem om wat te doen over aan data-governance data security. Dat zijn de echte zaken waar je je druk over zou moeten maken. Dat zijn de kroonjuwelen de assets van bedrijfsinformatie (en privacy).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.