image

Dijkhoff wil betere beveiliging computers

donderdag 21 januari 2016, 11:17 door Redactie, 11 reacties

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie wil dat computers beter worden beveiligd, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Dijkhoff liet gisteren weten dat het lastig is om in Europa op hoog niveau over internetveiligheid te praten, zo meldt de NOS.

"Ik merk te vaak als ik met Europese collega's een discussie aanga over cybersecurity dat ze het alleen over jihadfilmpjes hebben." De staatssecretaris ziet echter een rol voor Nederland weggelegd om andere landen naar een hoger niveau te trekken. Iets dat via het Europees voorzitterschap van Nederland goed zou kunnen. Tevens pleitte Dijkhoff in de Tweede Kamer voor een nieuwe campagne om internetgebruikers voor online fraude te waarschuwen, aangezien phishingmails volgens de staatssecretaris steeds lastiger te herkennen zijn.

Reacties (11)
21-01-2016, 11:22 door Anoniem
Ik wil van Dijkhof een betere beveiliging en borging van mijn privacy.
21-01-2016, 11:25 door Anoniem
Als Dijkhoff op hoog niveau over beveiliging wil praten, dan zal hij vast wel weten dat een flink deel van beveiliging bij de gebruikers ligt. Of doelt hij op nog meer verantwoording bij de gebruiker wegnemen?
21-01-2016, 12:12 door vertelheteens
Gewoon iedereen over op windows 10 en het probleem is opgelost.
21-01-2016, 12:55 door Anoniem
Door vertelheteens: Gewoon iedereen over op windows 10 en het probleem is opgelost.
En hoe zit het dan met die vele softwareontwikkelaars die nog nooit van SQL-injection, XSS, XSRF, etc hebben gehoord? Of van die vele bedrijven die persoonsgegevens digitaal verwerken, maar geen idee hebben van hoe een hacker te werk gaat? Of van de Nederlandse overheid die liever gaat voor veel gegevens verzamelen en alles koppelen en privacy daarbij volledig negeert? En hoe zit met SMTP, dat oeroude protocol dan werkelijk nul beveiligingsopties heeft, maar wereldwijd gebruikt en misbruikt wordt? En met naieve gebruikers die overal op klikken en denken dat mailtjes die hoofdprijzen beloven echt waar zijn? Gaat Windows 10 dat allemaal oplossen? Mooi man!
21-01-2016, 12:57 door ph-cofi
Het artikel van de NOS geeft me geen idee welke aspecten van beveiliging de staatssecretaris bedoelt met zijn uitspraak. Als ik het NOS artikel lees, zie ik: "Nederland loopt internationaal gezien voorop als het om computerbeveiliging gaat." Dit suggereert een statistisch inzicht in beveiligingservaringen bij de Nederlandse overheid afgezet tegen vergelijkbare cijfers uit andere landen. Tijd voor bronvermelding, of is dit uitsluitend een politieke proefballon?
21-01-2016, 13:58 door Anoniem
Als Dijkhoff op hoog niveau over beveiliging wil praten, dan zal hij vast wel weten dat een flink deel van beveiliging bij de gebruikers ligt

Sure, daarom hoef je als systeembeheerder bijvoorbeeld ook niet op beveiliging te letten. Gaat het fout, dan wijs je naar de gebruikers. Of zou een goed beveiligingsbeleid, met policies, standaarden, en ga zo maar door ook zin hebben ? Of het gebruik van multi factor authenticatie, met een smartcard, waardoor een onderschept password waardeloos is ?

Ja, gebruikers dragen aardig wat verantwoordelijkheid. Maar er zijn vele maatregelen om gebruikers tegen fouten te beschermen door te zorgen van een betere beveiliging van computer systemen.
21-01-2016, 19:59 door karma4
Geen enkel OS zal het ooit gaan oplossen. De verslaafden aan een tooltje (OS beheerders_ zijn eerder de bedreiging dan de oplossing.
Betere security, prima. Dan eerst maar een het volg of leg uit van de bestaande richtlijnen doorvoeren zoals
http://www.noraonline.nl/wiki/NEN-ISO/IEC_27002
21-01-2016, 22:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-01-2016, 22:54 door Anoniem
Er is voldoende aan high-end security technologie beschikbaar binnen Europa, alleen vindt dat zijn weg niet naar de overheid en haar burgers mede omdat de meeste politici geen benul van het belang ervan voor een kenniseconomie of digitale samenleving hebben of omdat het krampachtig verboden wordt uit angst voor misbruik. Daardoor werkt onze kenniseconomie zichzelf tegen.

Het zou indrukwekkend zijn als ons voorzitterschap dat kan doorbreken, maar of dat moet met nog meer voorlichting...?!

Men kan beter inzetten op iets als een gesloten systeem dat voor 99% veilig is zodat bedrijven en burgers niet constant op hun hoede hoeven te zijn en zich weer bezig kunnen houden met online dienstverlening gebruiken en zaken doen. Ook dat is beter voor onze economieën. Met alleen praten en vergaderen over zo'n systeem gaat het er echter nooit komen, er zal ook eens actie ondernomen moeten worden.

Maar zo lang Europese politici het drukker hebben met filmpjes te delen en niet inzien dat de vaak verplichte deelname van burgers aan de digitale samenleving vergelijkbaar is met een mijnenveld waar burgers middenin gedropt worden met de boodschap "alles wat je nodig hebt bevind zich om je heen, succes en wel opletten he..." zal het waarschijnlijk blijven bij pleisters plakken als het te laat is.

Wellicht dat Dijkhoff met een rapport in de vorm van een doemscenario Europa kan overtuigen dat proactief en eenduidig handelen nodig is. Helaas laat Europa alleen maar zien dat het een verdeeld en vastgeroest apparaat is dat nooi iets gedaan krijgt en als het eindelijk wel lukt, het altijd te laat is en achter de feiten aanloopt.

Dat wordt nog een hele uitdaging.
22-01-2016, 00:22 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-01-2016, 08:40
Twitterberichtgeving. Ofwel: onvolledig gesnater. (NOS artikel)
De NOS geeft weer geen bronnen weer.
Het is steeds vaker raak op nieuwssites inclusief NOS: Geen bronvermelding. Dat is toch wel het minste dat je mag verwachten!
Kortom: Bij welke gelegenheid vertelde Dijkhoff zijn standpunten? Kamervragen? Vragenuurtje? Algemene beschouwingen?
Het heeft weinig zin om hierop te reageren want je weet niet waar de klepel hangt (in ieder geval niet via de NOS)

edit:

Vannacht hebben ze bij de NOS niet stilgezeten. Nu lees je de toevoeging:
...Dijkhoff zei in de Tweede Kamer...
Weet je nog niet onder welke condities maar... goed zo NOS! jullie leren het nog wel!
23-01-2016, 09:31 door karma4
Door Ageless: Welke Windows draait de overheid eigenlijk?
Rare vraag. Denk je nu echt dat een merk/label op een auto de eigenschappen van een bestuurder beïnvloed.
De open standaarden voor beveiligiging "pas toe of leg uit" geven aan richting aan van wat bestuurders verwacht wordt.
Daar staat niets in over software/hardware versies dat is meer een nerd verslaving zoals customizing van auto's.

Geloof je ook dat als je VW-diesel gaat rijden dat de lucht van de rijomgeving schoner wordt dan hij was. Dat sprookje is intussen doorgeprikt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.