Een nagemaakte virusscanner die slachtoffers liet geloven dat hun computer met malware was besmet heeft oplichters 71 miljoen dollar opgeleverd. Dat blijkt uit de aanklacht tegen de man die volgens de Amerikaanse autoriteiten de creditcardbetalingen van de slachtoffers voor de oplichters verwerkte.
Scareware, zoals deze vorm van malware wordt genoemd, was een tactiek die criminelen enkele jaren geleden op grote schaal gebruikten. Internetgebruikers kregen op internet allerlei pop-ups te zien dat de computer malware bevatte. Vervolgens werd een virusscanner aangeboden voor het controleren van de computer. Het ging echter om nepsoftware die altijd waarschuwde dat er inderdaad malware op het systeem stond. Om de malware te verwijderen moest de volledige versie van de "virusscanner" worden aangeschaft of was het nodig die tegen betaling te activeren.
Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie werden zo'n 960.000 mensen slachtoffer van de scareware, wat uiteindelijk voor een schade van 71 miljoen dollar zorgde. Een 35-jarige man uit Wit-Rusland werd in 2012 al aangeklaagd, omdat zijn bedrijf de betalingen van de scareware-slachtoffers verwerkte. Vorig jaar werd hij in Oostenrijk aangehouden, gevolgd door een uitlevering aan de Verenigde Staten. Bij het onderzoek naar de scareware was ook de Nederlandse High-Tech Crime Unit betrokken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.