Patiëntgegevens van twee Nederlandse ziekenhuizen en een Belgisch ziekenhuis hebben op straat gelegen. Daarover heeft het Belgische IT-bedrijf iGuana, verantwoordelijk voor het versturen van de gelekte databestanden, de ziekenhuizen maandag geïnformeerd.
Het bedrijf benadrukt dat het niet gaat om medische dossiers. Het zou gaan om patiëntnummers, naam, geboortedatum, geslacht, het specialisme en de locatie.
Het bestuur van het St. Anna Ziekenhuis werd afgelopen donderdag door de redactie van het programma Meldpunt van Omroep Max geïnformeerd over het datalek. De redactie van het programma had toegang tot een digitaal databestand bij iGuana, een leverancier van het ziekenhuis.
De gegevens van 4559 patienten van het St. Anna-ziekenhuis in Geldrop zijn meer dan een maand lang online toegankelijk geweest. Dit heeft het ziekenhuis per brief laten weten aan de betrokken patiënten. Bij het andere Nederlandse ziekenhuis gaat het om een pdf-bestand met een technische beschrijving van software. In deze beschrijving staan ook screenshots die de naam en het patiëntnummer van vijftig patiënten bevatten. In het geval van het Belgische ziekenhuis gaat het volgens iGuana om onbruikbare gegevens.
Volgens het IT-bedrijf gaat het om een menselijke fout, er is gebruik gemaakt van een onbeveiligde webserver. De server is inmiddels offline gehaald.
iGuana is een bedrijf dat onder meer papieren medische dossiers voor ziekenhuizen digitaliseert. De automatiseringsgids meldt dat het bedrijf een deel van het voorbereidende werk, zoals nietjes en paperclips verwijderen, tot eind 2014 door gedetineerden liet doen. Vanwege de "verkeerde beeldvorming bij klanten en in de publieke opinie'', is de onderneming hiermee gestopt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.