image

Harvard-onderzoek: encryptie houdt politie niet in het donker

maandag 1 februari 2016, 10:45 door Redactie, 2 reacties

De afgelopen maanden waarschuwden opsporingsdiensten zoals de FBI regelmatig dat encryptie ervoor zorgt dat criminelen in de toekomst niet meer kunnen worden gevolgd en dit de bestrijding van terrorisme en misdaad hindert, maar volgens onderzoek van de Universiteit van Harvard is dit niet het geval.

Het niet meer kunnen volgen van criminelen door het gebruik van encryptie wordt ook wel 'going dark' genoemd. De experts verwachten echter niet dat opsporingsdiensten het lastiger in de toekomst zullen krijgen. Ten eerste zal end-to-end-encryptie niet door alle bedrijven worden toegepast, omdat de meeste ondernemingen die communicatiediensten aanbieden voor hun eigen inkomsten en werking van de diensten toegang tot de gebruikersgegevens moeten hebben.

Software-ecosystemen zijn daarnaast op dit moment gefragmenteerd. Om encryptie overal in te verwerken is er veel meer samenwerking en standaardisatie nodig dan op dit moment plaatsvindt. Verder is metadata niet versleuteld en zal dit waarschijnlijk niet veranderen. Volgens de onderzoekers biedt metadata een ongekende hoeveelheid surveillancegegevens.

Internet of Things

Tevens zullen netwerksensoren en het Internet of Things naar verwachting explosief groeien, wat surveillance drastisch kan veranderen. "Opsporingsdiensten en inlichtingendiensten kunnen Samsung, Google, Mattel, Nest of andere leveranciers van netwerkapparaten via een gerechtelijk bevel dwingen om een update te verspreiden of een digitale schakelaar over te halen om de omgevingscommunicatie van een doelwit te onderscheppen. Dit soort producten bestaan nu al", aldus de onderzoekers.

Ze waarschuwen dat als het Internet of Things zoveel invloed zal krijgen als nu wordt voorspeld, de toekomst nog meer sensoren zal bevatten die door opsporingsdiensten voor surveillancedoeleinden kunnen worden ingezet. Als het bijvoorbeeld niet lukt om een persoon via een versleuteld kanaal te monitoren, dan kan dit worden verholpen door een ander kanaal te gebruiken. Hoewel encryptie het in bepaalde gevallen lastiger kan maken en sommige communicatiekanalen niet zijn af te luisteren, houdt dit niet in dat opsporingsdiensten straks volledig in het donker zitten, aldus de experts.

Reacties (2)
02-02-2016, 13:39 door ph-cofi - Bijgewerkt: 02-02-2016, 14:13
Dit artikel vind ik heel interessant, omdat het aangeeft dat IoT apparaten wat opsporingsdiensten betreft de remedie zijn tegen "going dark". Zij vinden dus dat dergelijke apparaten mogen worden ingezet als spionagemiddelen in de persoonlijke levenssfeer en zullen de fabrikanten dwingen medewerking te verlenen.
Fabrikanten zouden daarentegen IoT apparaten moeten leveren, waarbij de consument zelf het root-/administrator-wachtwoord moet wijzigen en ongewenste communicaties moet dichtzetten voor gebruik. Verder moet de consument in staat zijn om de factory image terug te zeggen bij twijfel. Websites als tweakers of TV programma's als Brandpunt Reporter zouden hier aandacht aan kunnen besteden voor de grote massa. Zo van "koop geen spullen meer die je niet beheerst, zij beheersen jou".
08-02-2016, 15:06 door Anoniem
Ik houd er niet van wanneer iemand bij wijze van grapje mijn diepvriezer uitzet via een appje.

(75% van de autoinbraken digitaal)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.