Social engineering is nog altijd een succesvolle manier voor cybercriminelen om internetgebruikers ongewenste software te laten installeren, zo laat een demonstratie van het Internet Storm Center (ISC) zien. ISC-directeur Johannes Ullrich kreeg tijdens het internetten een pop-up te zien die stelde dat zijn Flash Player was verouderd en hij de aangeboden update moest installeren om door te kunnen gaan.
De pop-up wees naar een pagina die een "installer" van Adobe Flash Player aanbood. Deze nepversie was gesigneerd met een geldig Apple ontwikkelaarscertificaat. Standaard staat Mac OS X zo ingesteld dat alleen apps uit de Mac App Store en apps met een geldig ontwikkelaarscertificaat mogen worden geïnstalleerd. Na de "installatie" laadt de nepversie het echte installatieprogramma van Adobe Flash Player. Tevens wordt erin de achtergrond een website geladen met een pop-up die meldt dat er fouten op het systeem zijn gevonden. De gebruiker kan die echter laten herstellen.
De pop-up wijst naar een website die het progamma "Reimage Cleaner" aanbiedt. Dit programma moet de gebruiker zelf downloaden en installeren. In werkelijkheid is dit programma scareware dat de gebruiker laat geloven dat er problemen op het systeem aanwezig zijn. Vervolgens moet voor het oplossen hiervan worden betaald. De gebruiker speelt in dit geval een hoofdrol, omdat hij continu wordt verleid om op pop-ups en bestanden te klikken. Beveiligingsbedrijf Symantec liet vorig jaar nog weten dat adware en misleidende of ongewenste applicaties de meestvoorkomende dreigingen op Mac OS X zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.