Van de vier grote steden is Utrecht de enige die burgers privacyvriendelijk laat kentekenparkeren, zo meldt Privacy Barometer. Bij kentekenparkeren moeten parkeerders hun kenteken invoeren. Via scanauto's en scanscooters worden de kentekens vervolgens op betaald parkeren gecontroleerd.
De betaalgegevens en het ingetoetste kenteken komen in een landelijke database terecht waar al 68 gemeenten op zijn aangesloten. Verschillende burgers hadden bezwaar gemaakt tegen het invoeren van hun kentekennummer en kregen hierin ook gelijk van zowel de rechtbank als het gerechtshof. "Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn niet enthousiast over deze uitspraak van de rechter en komen de parkeerder dan ook slechts minimaal tegemoet in zijn privacyrecht", aldus Privacy Barometer.
Bestuurders die betalen maar niet hun kenteken invoeren krijgen namelijk toch een bekeuring. Parkeerders kunnen hier wel bezwaar tegen maken. In zowel Amsterdam als Rotterdam kan dat online. Den Haag zal parkeerders ook eerst bekeuren en ze dan bezwaar laten maken. Alleen Utrecht hanteert een privacyvriendelijke aanpak. Automobilisten kunnen de kwitantie van de parkeerautomaat achter de voorruit leggen. Zodra de controleurs die achter de scanauto aanrijden bij de auto aankomen en zien dat er een geldige kwitantie achter de voorruit ligt, wordt er geen bekeuring uitgeschreven.
De Haagse wethouder De Bruin laat weten niets in de Utrechtse aanpak te zien en is niet van plan die over te nemen. De Amsterdamse wethouder Pieter Litjens (VVD) gaat nog verder en vindt zelfs dat automobilisten gewoon bekeurd moeten kunnen worden als ze hun kenteken niet invoeren. Amsterdam heeft om dezelfde reden vorig jaar al verschillende burgers voor het gerecht gedaagd. In alle gevallen kregen de burgers gelijk van de rechter. Ook in acht zaken waarin Amsterdam vervolgens hoger beroep aantekende wonnen de burgers. Wethouder Litjens is in vier gevallen in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Aangezien het gemiddeld een klein jaar duurt voordat de Hoge Raad met een uitspraak komt, wordt een definitieve uitspraak begin 2017 verwacht.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.