image

Ransomware versleutelt ook niet-gekoppelde netwerkschijven

dinsdag 9 februari 2016, 11:01 door Redactie, 4 reacties

Onderzoekers waarschuwen voor een nieuwe ransomware-variant die in staat is om niet-gekoppelde netwerkschijven voor losgeld te versleutelen. Ransomware die aangesloten netwerkschijven en -mappen versleutelt bestaat al langer en kan grote gevolgen voor organisaties hebben.

Bestanden waar alle werknemers gebruik van maken zijn opeens onbruikbaar geworden. In het geval van de DMA Locker-ransomware is deze variant echter ook in staat om niet-gekoppelde netwerkschijven te vinden en vervolgens te versleutelen, zo meldt het forum Bleeping Computer. Oudere versies van DMA Locker konden nog kosteloos worden ontsleuteld, maar dit is bij de nieuwste variant niet meer mogelijk. Voor het ontsleutelen van de bestanden moet 4 bitcoin worden betaald, wat overeenkomt met 1330 euro.

Gebruikers kunnen zich echter via een eenvoudige truc tegen de nieuwe variant beschermen. Door het plaatsen van verschillende tekstbestanden op de computer, die normaal door de ransomware worden geplaatst, denkt DMA Locker dat het systeem al is versleuteld. Of dit ook helpt bij het beschermen van netwerkschijven is onduidelijk. Eind januari waarschuwde de Nederlandse beveiligingsonderzoeker Yonathan Klijnsma van Fox-IT al voor een groep criminelen die de Windows API, een programmeerinterface voor Windows, had ontdekt om netwerkschijven te vinden en versleutelen.

Reacties (4)
09-02-2016, 11:37 door Anoniem
Probeer maar om harddisks die niet aan je PC/netwerk gekoppeld zijn te versleutelen. Zal moeilijk worden. Of bedoelt men schijven die wel zijn gekoppeld, maar niet zijn gemapped in Windows..... ?
09-02-2016, 11:50 door Erik van Straten
Met "niet-gekoppelde" wordt hier niet gemounte netwerkdrives (AKA Samba/SMB/CIFS shares) bedoeld, m.a.w. er is geen drive-letter aan gekoppeld en de share is ook niet in een DFS folder opgenomen.

Het opslagsysteem moet natuurlijk wel een fysieke (evt. draadloze) netwerkkoppeling hebben. En degene die de ransomware "draait" moet natuurlijk zowel share-level als filesystem-level schrijfrechten hebben om bestanden te kunnen versleutelen.
09-02-2016, 11:58 door Anoniem
Logische stap natuurlijk. Ze proberen alles te verzieken.
Dus alles backuppen, al dat niet mee valt natuurlijk om dat goed, veilig en geautomatiseerd te doen. Mijn persoonlijke ervaring.
09-02-2016, 15:49 door Anoniem
Dan lijkt het me logisch om de bestanden ook in de cloud neer te zetten.
Inloggen doe je dan maar met een machine die van mij part draait op Linux.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.