Verschillende organisaties maken zich zorgen dat de politie straks ook pacemakers en auto's kan hacken als het wetsvoorstel Computercriminaliteit III wordt aangenomen. Vandaag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over het wetsvoorstel.
Volgens privacyorganisatie Privacy First krijgt de politie onder het wetsvoorstel de bevoegdheid om vrijwel alle computers die op internet aangesloten zijn te kunnen hacken. "Inclusief smartphones, televisies, fototoestellen, autonavigatie, boordcomputers, medische systemen, etc. etc. De politie wil zelfs pacemakers kunnen hacken, zo blijkt uit pagina 86 van de Memorie van Toelichting (pdf) bij het wetsvoorstel", aldus de organisatie. "Geen enkel apparaat wordt uitgesloten. Enige voorwaarde lijkt slechts te zijn dat het betreffende apparaat in verbinding staat met het internet."
In de Memorie worden verschillende apparaten genoemd waar de hackbevoegdheid in het wetsvoorstel voor zou gelden, zoals "navigatiesystemen, televisies, een digitaal fototoestel met Wifi-compatibiliteit of een pacemaker." Daarbij wordt ook gesteld dat het niet voor de hand ligt dat een pacemaker of een televisie in beslag wordt genomen omdat daarop gegevens zijn opgeslagen of verwerkt die voor onderzoek kunnen worden gebruikt. "Bij voorbaat is dit echter evenmin uitgesloten. Dit is sterk afhankelijk van de ontwikkeling van zowel de techniek als de modus operandi van de misdaad", zo staat in de Memorie vermeld.
Privacy First staat niet alleen in de kritiek op het wetsvoorstel. Zo vreest de ANWB dat de politie door het hacken van boordcomputers auto's op afstand staande kan houden. "Dat kan bijvoorbeeld als alternatief voor het creëren van een filefuik gebeuren”, zegt directeur Frits van Bruggen van de ANWB tegenover de Telegraaf. "De ANWB vindt dit zowel vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid als privacybescherming zeer zorgelijk." In een reactie bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie dat navigatiesystemen en boordcomputers kunnen worden gehackt, maar dat auto's er niet door kunnen worden stilgezet.
Nederland staat volgens Privacy First momenteel op een kruispunt. "Welk voorbeeld willen we voor de rest van de wereld zijn? Ons land heeft alle randvoorwaarden om van Nederland een veilig Privacy Gidsland te kunnen maken. Het huidige wetsvoorstel vormt echter een typische bouwsteen voor een politiestaat, niet voor een democratische, op vrijheid en vertrouwen gebaseerde rechtsstaat." De privacyorganisatie laat weten dat het naar de rechter zal stappen als het wetsvoorstel ongewijzigd door de Eerste en Tweede Kamer wordt goedgekeurd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.