image

Juridische vraag: mag werkgever personeel tijdens training filmen?

woensdag 24 februari 2016, 13:51 door Arnoud Engelfriet, 24 reacties

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: mijn werkgever wil dat mijn hele afdeling op security awareness training gaat. Prima als dat moet, maar nu lees ik dat je bij die training gefilmd wordt en dat we dat met z’n allen gaan terugkijken "om persoonlijke verbeterpunten te herkennen". Ik heb daar totaal geen behoefte aan. Welk juridisch argument kan ik hiertegen inbrengen? Cameratoezicht mag alleen bij vermoedens van diefstal, had ik altijd begrepen.

Antwoord: personeel verplichten zichzelf te laten filmen kan alleen als er een zeer zwaarwegend belang is waarvoor de privacy moet wijken. Een vermoeden van diefstal is zo’n zwaarwegend belang, maar niet het enige. Een triviaal ander voorbeeld is een nieuwslezer voor het journaal.

Bij een training kan ik me er iets bij voorstellen dat je wordt gefilmd, dat is nuttig om achteraf te zien hoe je iets deed zodat je ervan kunt leren. Ik denk dus dat je dáár je moeilijk tegen kunt verzetten.

De beelden tonen aan de andere deelnemers vind ik van een andere orde. Is dat nodig voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn? Wat leer je in die situatie dat je niet leert als je privé de beelden terugkijkt? En is dat dan zwaarwegend genoeg om de privacy opzij te mogen zetten?

Enerzijds kun je zeggen, die andere deelnemers waren erbij toen je het deed, dus die weten al wat ze gaan zien. Maar dingen anderzijds, iets terugkijken op een scherm is toch anders dan iets live meemaken. Dus ik denk dat daar net de grens ligt.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (24)
24-02-2016, 14:16 door buttonius
Je zou je werkgever voorzichtig kunnen vertellen dat je het onprettig vind dat de hele training gefilmd wordt.

Misschien dat dan het kwartje valt dat er grenzen van het betamelijke opgerekt worden.
24-02-2016, 14:18 door Anoniem
Ik ken dit soort trainingen en daar is het meestal zo dat een specifieke oefening gefilmd wordt en vervolgens in de klas, samen met degenen die de oefening toch ook al hebben gezien, besproken wordt. Zo kun je snel even terugkijken wat de situatie was als iemand een opmerking maakt over een bepaalde handeling of bepaald gedrag.

Peter
24-02-2016, 17:35 door Anoniem
tenzij je barslecht bent in de training, zou mij het niet zo'n groot probleem lijken. eventuele kleine foutjes kan je dan evalueeren en verhelpen!
24-02-2016, 20:03 door Anoniem
En ook het eventuele zwaarwegend belang van de andere partij speelt daar nog een rol bij. Voor sommige mensen is het blootgeven aan mensen buiten de eigen vertrouwde kring bepaald traumatisch. De reacties die je normaal gesproken krijgt en onder het katern intimidatie vallen, maken dat niet beter.
24-02-2016, 21:11 door Anoniem
Zoals Arnoud al aangeeft, opnemen is één vertonen is twee.
Ik vind dat een werkgever moet snappen dat niet iedereen gecharmeerd is om opgenomen te worden. Als de werkgever dat niet snapt dan is er iets mis in de relatie of in zijn bovenkamer. Tijd om een andere baan te gaan zoeken.
Mijn werkgever wilde het nog bonter maken, die wilde gebruik maken van verborgen camera's om te voorkomen dat mensen ander gedrag gaan vertonen als ze een camera zien. Het kan dus echt nog vele malen erger.
Voor de verborgen camera's is overigens een stokje gestoken door onze privacy officer. Ook de OR was not amused maar aan die lui heb je meestal niet zo heel veel.
25-02-2016, 08:11 door Anoniem
Wordt het niet tijd om van werkgever te wisselen?
25-02-2016, 09:06 door Anoniem
Je kunt vermoedelijk wel eisen stellen aan het vernietigen van de opnames na de vertoning om te voorkomen dat ze op youtube terecht komen.
25-02-2016, 09:18 door Anoniem
Vreemd dat Arnoud hier niet een eenduidig antwoord op kan geven, mag het juridisch gezien nu wel of niet?

Ja dat mag WANT er is aangekondigd dat dit onderdeel is van de training (u bent dus vooraf geinformeerd), je hebt dus de keuze niet deel te nemen, de vraag is dus eigenlijk wat doet je werkgever als je niet gefilmd wil worden?
25-02-2016, 11:50 door Anoniem
tenzij je barslecht bent in de training, zou mij het niet zo'n groot probleem lijken.
precies, als je niks te verbergen hebt, moet je er gewoon geen probleem van maken, joh, etc.
25-02-2016, 12:58 door maboc
Door Anoniem: Zoals Arnoud al aangeeft, opnemen is één vertonen is twee.
...
...

Deze snap ik niet zo goed. Als er beelden worden gemaakt tijdens een training worden ze natuurlijk ook afgespeeld. Anders heeft het helemaal geen functie.

Als er wordt bedoeld :"later afspelen bij de directie" dan is het in mijn ogen wat anders." Dan kunnen er privacy belangen gaan spelen.

Dit is overigens een erg gebruikelijke methode. Het kan de cursist heel snel inzicht geven in eigen gedrag en hoe dat gedrag het gedrag van anderen beinvloed. Als de opnames na de cursus/workshop worden vernietigd dan is er denk ik niet zoveel aan de hand.
Je leert erg snel van je eigen handelen, vooral van de fouten die je maakt.
Rollenspellen etc. zijn ook niet echt mijn ding, maar je leert er wel heel snel van. Juist als je even later er nog eens naar kan kijken.

Confrontatie met eigen doen en laten is vaak nogal een eye-opener.
25-02-2016, 14:28 door Reinder
Of je er veel van kan leren, of de methode gebruikelijk is, of het een goede methode is, of het al dan niet nuttig of confronterend is, is niet de vraag die gesteld werd. In die vraag staat al dat de vraagsteller liever niet gefilmd wil worden, wat natuurlijk zijn of haar goed recht is. Als ik de reactie van Arnoud goed begrijp, is het antwoord op de vraag "Welk juridisch argument kan ik er tegen gebruiken" dus "Geen, tenzij die beelden elders vertoond worden buiten de context van deze specifieke training". Vraagsteller zou mogelijk wel kunnen weigeren deel te nemen aan deze training, maar of dat de relatie tussen hem/haar en de werkgever ten goede komt is twijfelachtig.
25-02-2016, 20:03 door Anoniem
Door Reinder: Of je er veel van kan leren, of de methode gebruikelijk is, of het een goede methode is, of het al dan niet nuttig of confronterend is, is niet de vraag die gesteld werd. In die vraag staat al dat de vraagsteller liever niet gefilmd wil worden, wat natuurlijk zijn of haar goed recht is. Als ik de reactie van Arnoud goed begrijp, is het antwoord op de vraag "Welk juridisch argument kan ik er tegen gebruiken" dus "Geen, tenzij die beelden elders vertoond worden buiten de context van deze specifieke training". Vraagsteller zou mogelijk wel kunnen weigeren deel te nemen aan deze training, maar of dat de relatie tussen hem/haar en de werkgever ten goede komt is twijfelachtig.
Nou ik vraag me bij dit soort vragen toch altijd af; Wat is de drijfveer achter deze vraag. Is zo iemand bang dat hij/zij er niks van bakt en afgaat tegenover de rest van de kijkers? Waarom verzet je je er zo tegen? Bang om in eigen kring af te gaan?
Het kan confronterend zijn voor jezelf. Hij zou eens kunnen informeren wat er met die opnames gebeurd. Meestal worden ze na gebruik alweer gewist want je hebt er verder niets aan. Het is tenslotte alleen maar om je eigen handelen op situaties te bespreken. Het is verder wel komisch dat er altijd wel een paar zo de kast op klimmen bij de start van dit soort trainingen/cursussen. Vandaar dat ik wel eens nieuwsgierig wordt.
Fijn dat u het nog een keer verduidelijkt wat Arnoud al had uitgelegd. U heeft het goed begrepen!
25-02-2016, 21:37 door Anoniem
Door Anoniem: Vreemd dat Arnoud hier niet een eenduidig antwoord op kan geven, mag het juridisch gezien nu wel of niet?

Ja dat mag WANT er is aangekondigd dat dit onderdeel is van de training (u bent dus vooraf geinformeerd), je hebt dus de keuze niet deel te nemen, de vraag is dus eigenlijk wat doet je werkgever als je niet gefilmd wil worden?

Vooraf mededelen maar je bent het verplicht. Je hebt het bijna bij het rechte eind.
26-02-2016, 00:39 door Anoniem
Door Anoniem: Nou ik vraag me bij dit soort vragen toch altijd af; Wat is de drijfveer achter deze vraag. Is zo iemand bang dat hij/zij er niks van bakt en afgaat tegenover de rest van de kijkers? Waarom verzet je je er zo tegen? Bang om in eigen kring af te gaan?
Het kan confronterend zijn voor jezelf. Hij zou eens kunnen informeren wat er met die opnames gebeurd. Meestal worden ze na gebruik alweer gewist want je hebt er verder niets aan. Het is tenslotte alleen maar om je eigen handelen op situaties te bespreken. Het is verder wel komisch dat er altijd wel een paar zo de kast op klimmen bij de start van dit soort trainingen/cursussen. Vandaar dat ik wel eens nieuwsgierig wordt.

Sommige vinden het fijn zich te laten leiden door dit soort analyses. Als je jezelf een sitautie A bevindt, reageer je op manier B. Geeft je beetje houvast, Voor mensen die meer op intuïtie en gevoel varen en zichzelf niet willen dood analyseren zijn dit soort cursussen een marteling. Om je eigen marteling terug te moeten kijken zou voor mij ook echt een grens zijn.

Tip: geef altijd duidelijk aan tegenover je werkgever waar je grenzen liggen; een goede werkgever (die over wat meer inlevingsvermogen beschikt dan de reageerder voor mij) heeft daar respect voor.
26-02-2016, 13:04 door Anoniem
En wat nu als de evaluatie onderdeel is van de training?

Immers hebben veel mensen, met name managers een enorm bord voor hun hoofd.

Het is als het krijgen van een bericht bij het bellen naar de belastingkantoor waarin je verteld wordt dat het gesprek opgenomen wordt.
26-02-2016, 13:18 door Anoniem
Ik heb meer dan genoeg mensen meegemaakt die het merkbaar onprettig vonden als een collega of chef op hun beeldscherm keek terwijl er niets aan te merken was op hoe ze hun werk deden. Dit kan daar een variant van zijn.

Ik zie een paar antwoorden van mensen die duidelijk niet snappen waar de vraagsteller zich druk om maakt, die juist voordelen zien waar je dan verder geen probleem van moet maken, of die zich afvragen wat de motieven van de vraagsteller zijn.

Beste mensen, het is mogelijk dat iemand niet alleen zo doet maar werkelijk zo is, dat er geen enkel twijfelachtig motief achter zit en dat de gevoeligheid optreedt ondanks de voordelen. Ik heb zelf een leven lang met soortgelijke gevoeligheden geworsteld die zich op geen enkele manier lieten verklaren en ook niet met gewenning of training verdwenen, en uiteindelijk bleek de verklaring ervoor te zijn dat ik autisme heb. Dat wil zeggen dat het een manifestatie is van een brein dat informatie op een andere manier verwerkt dan gebruikelijk en dat dus ook andere resultaten geeft dan gebruikelijk. Accepteer gewoon dat dat soort verschillen bestaat tussen mensen, zou ik zeggen, en geniet van dat soort eigenaardigheden in plaats van ze te wantrouwen of te ontkennen.
26-02-2016, 14:44 door Anoniem
Wat een gemekker allemaal. Het doel is awareness, en terugkijken en bespreken kan daarin enorm handig zijn en je zelf inzicht geven in wat je kan verbeteren. Ik ga er van uit dat de vraagsteller zichzelf wil verbeteren???
Gewoon in de groep waarmee je hebt geoefend, en niet beelden uit andere groepen laten zien. Natuurlijk wel afspreken dat de opnames meteen na afloop vernietigd worden, dan is er niets aan de hand.

De vraag komt op mij een beetje over als: ik moet een training doen maar ik vind de auteur van het instructieboek niets, welke rechten heb ik om de training te weigeren?
26-02-2016, 18:11 door Anoniem
Mag het personeel tijdens de training de werkgever filmen?
26-02-2016, 19:06 door Anoniem
@allen die dit maar onzin vinden: ga wat anders lezen ipv de thread te verpesten met je kortzichtigheid.

Ik loop hier maar vaak genoeg tegenaan, vrijwel alle opleidingen en trainingen worden bij ons gefilmd.
Ook bij reguliere opleidingen (V.O. / HBO / WO) wordt de camera tegenwoordig vaak uit de kast getrokken als leermiddel.


Mijn standaardverzoek in dit soort situaties is dan ook, om na afloop van de training, deze beelden te verwijderen.
Doe dat verzoek, desnoods achteraf, wel even per mail, dan heb je het zwart op wit.
28-02-2016, 00:45 door burne101
Door Anoniem: @allen die dit maar onzin vinden: ga wat anders lezen ipv de thread te verpesten met je kortzichtigheid.
Zou je op z'n minst enig respect voor andermans mening op kunnen brengen? Omdat jij het niet eens bent met reacties moet de rest oprotten omdat ze jouw circlejerk aan het verpesten zijn?

Je moet je doodschamen. Mensen kortzichtig noemen omdat ze niet met je meepraten. Als het niet zo droef zou zijn zou het hilarisch geweest zijn.
29-02-2016, 13:31 door Anoniem
Jezelf laten filmen (tijdens de training in een trainingsruimte) en daarmee dan reflecteren is een normaal begrip bij trainingen. Dat de film daarna vernietigd wordt zou je inderdaad kunnen verzoeken en is eveneens redelijk m.i.. Als de werkgever dat niet wil dan spelen er mogelijk andere motieven waar je dan wel van op de hoogte dient te worden gesteld (oneigenlijk gebruik).
Wat je ook kan doen is de training weigeren, echter dan dien je ook de consequenties te aanvaarden. Maar wellicht dat je zelf een ander voorstel kan doen.
02-03-2016, 17:31 door Anoniem
Een klein jaar geleden ben ik op hetzelfde probleem gelopen , alleen werd het pas voor aanvang van de training bekend gemaakt .
Zonder me ook maar een seconde te hoeven bedenken rechtsomkeer gemaakt , ben immers niet als acteur aangenomen .
08-03-2016, 09:44 door Anoniem
Door burne101:
Door Anoniem: @allen die dit maar onzin vinden: ga wat anders lezen ipv de thread te verpesten met je kortzichtigheid.
Zou je op z'n minst enig respect voor andermans mening op kunnen brengen? Omdat jij het niet eens bent met reacties moet de rest oprotten omdat ze jouw circlejerk aan het verpesten zijn?

Je moet je doodschamen. Mensen kortzichtig noemen omdat ze niet met je meepraten. Als het niet zo droef zou zijn zou het hilarisch geweest zijn.

Ik vind niet dat hij zich moet "doodschamen". Ik vind het juist vrij stompzinnig om als iemand vraagt om juridische argumenten (lees de oorspronkelijke vraag even na) te gaan beweren dat die persoon niet moet zeuren en zich er niet druk om moet maken. Dat vraagt die persoon nl. niet en hij maakt zelf wel uit of hij zich er druk om maakt. Dat mag best even opgemerkt worden.

De reactie "joh maak je niet druk" op om het even welke vraag is net zo zinloos als " gelukkig heb ik een iPhone".
21-03-2016, 21:36 door Bert de Beveiliger
Door Anoniem: Nou ik vraag me bij dit soort vragen toch altijd af; Wat is de drijfveer achter deze vraag. Is zo iemand bang dat hij/zij er niks van bakt en afgaat tegenover de rest van de kijkers? Waarom verzet je je er zo tegen? Bang om in eigen kring af te gaan?

Bij dit soort reacties vraag ik me altijd af: wat is de drijfveer van de poster om anoniem te posten? Wat is de drijfveer? Bang om af te gaan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.