Sport- en dieet-apps mogen dan goed voor de gezondheid zijn, de privacy heeft er wel onder te lijden, zo blijkt uit dit onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet. De organisatie onderzocht de populaire apps Endomondo, Runkeeper Strava, Lifesum en MyFitness.
Volgens Forbrukerradet schenden de gebruiksvoorwaarden basale consumenten- en privacyrechten. Zo blijken Runkeeper en MyFitnessPal de gps-positie van de gebruiker door te geven, zelfs als de app niet actief is. Endomondo vraagt de lokatie van iPhone-gebruikers op, ook als de app niet in gebruik is. "We begrijpen niet waarom Runkeeper en Endomondo moeten weten waar gebruikers zich buiten hun training bevinden. Het continu volgen van gebruikers is alleen gerechtvaardigd als dit nodig is voor het functioneren van de app, en de data alleen hiervoor worden gebruikt", zegt technisch directeur Finn Myrstad.
Verder blijkt dat Endomondo gegevens met Google en andere 'advertentiepartners' deelt. Ook Lifesum en MyFitnessPal spelen allerlei gegevens door aan derde partijen die niets met de app te maken hebben. Endomondo, Lifesum, MyFitnessPal en Runkeeper vragen bovendien toegang tot gegevens die niet nodig zijn voor de dienst. Strava lijkt wat beter om te gaan met de privacy van de gebruiker: de app vraagt als enige bij de installatie geen overdreven toegangsrechten tot de diverse gegevens op de telefoon en Strava belooft dat derde partijen de informatie alleen mogen gebruiken voor het doel van de app.
Myrstad stelt dat het doel van het onderzoek niet is om gebruikers bang te maken, maar bewustzijn te kweken zodat gebruikers weten waar ze 'ja' tegen zeggen. "We willen ook druk op de app-aanbieders uitoefenen, zodat ze met consumentvriendelijkere oplossingen komen", aldus Myrstad. De Nederlandse Consumentenbond heeft het onderzoek vertaald en wil dat de app-aanbieders hun privacyvoorwaarden consumentvriendelijker maken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.