De meeste mensen zijn tegen het Tor-netwerk waarmee internetgebruikers anoniem kunnen surfen en end-to-end-encryptie waardoor opsporingsdiensten de inhoud van online gesprekken niet kunnen inzien, zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek van CIGI-Ipsos onder ruim 24.000 mensen in 24 landen.
Het onderzoek werd eind vorig jaar uitgevoerd. Nederlanders werden voor het onderzoek niet ondervraagd. De onderzoekers stelden de volgende vraag (pdf): "een deel van het internet bekend als het "Dark Net" is alleen via speciale webbrowsers toegankelijk en laat je anoniem surfen. Ben je het ermee eens of oneens dat het "Dark Net" moet worden gesloten." 71% vindt dat het Dark Net moet worden opgeheven. De meeste mensen die dit vinden bevinden zich in Indonesië (85%) en India (82%). Onderaan de lijst met landen bevinden zich Zweden en Zuid-Korea, waar 61% hiervoor is.
Ook kregen deelnemers aan het onderzoek de volgende vraag (pdf): "opsporingsdiensten moeten voor legitieme nationale veiligheidsredenen het recht hebben om de online communicatie van mensen in te zien." Hiermee is 70% het eens. Vooral mensen uit Tunesië, Nigeria, India en Zweden kunnen zich in de stelling vinden. In Zuid-Korea en Duitsland zijn de minste voorstanders, maar is nog altijd meer dan de helft voor.
Op de vraag: "bedrijven moeten geen technologieën ontwikkelen waardoor opsporingsdiensten de online gesprekken van mensen niet kunnen inzien", wat op end-to-end-encryptie slaat, was 63% het eens. Dit keer worden de meeste voorstanders in China en India gevonden. De meeste tegenstanders bevinden zich in Japan en Zuid-Korea.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.