Een Amerikaans ziekenhuis dat door een computervirus is getroffen en daarop het gehele it-systeem en alle computers offline haalde, heeft patiënten weggestuurd of naar een ander ziekenhuis doorverwezen. Het gaat om MedStar Health, dat tien ziekenhuizen in Washington en Maryland heeft.
De zorgverlener beschikt ook over meer dan 250 patiëntencentra in het gebied van Washington. Vanwege de infectie moesten maandag de computers en e-mail op alle locaties worden uitgeschakeld. Twee verplegers stellen dat de computerbesmetting voor een 'chaotische omgeving' zorgde, terwijl een arts stelt dat de infectie de veiligheid van patiënten in gevaar bracht. Doordat de it-systemen waren uitgeschakeld moest het personeel op papier terugvallen, maar niet iedereen had hier ervaring mee. Ook konden bepaalde patiëntgegevens niet worden opgevraagd.
Doordat de patiëntgegevens niet toegankelijk waren konden sommige patiënten niet worden geholpen. Een 73-jarige man laat weten hoe zijn afspraak met een nierspecialist werd afgezegd. Een andere man die aan kanker wordt behandeld kon zijn chemotherapie niet krijgen. Bij een ander ziekenhuis werden ambulances met patiënten die geen levensbedreigende aandoeningen hadden naar andere ziekenhuizen doorgestuurd, zo meldt de Washington Post.
Het is nog altijd onduidelijk om wat voor computervirus het precies gaat. Het ziekenhuis wil niet bevestigen dat de infectie door ransomware is veroorzaakt, maar het personeel zegt dat dit wel degelijk het geval is. Zo zag een medewerkster een bericht waarin om losgeld werd gevraagd. Voor het ontsleutelen van de bestanden moest 45 bitcoin worden betaald, wat omgerekend ruim 16.000 euro is. Het bedrag is vooral interessant omdat dit door de Samas-ransomware wordt gevraagd. Deze ransomware kan volledige netwerken versleutelen. Eerder werd een ander Amerikaans ziekenhuis door ransomware getroffen en betaalde 40 bitcoins voor het ontsleutelen van de bestanden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.