Een project van de politie waarbij er een database met de locatie van particuliere beveiligingscamera's wordt aangemaakt zit de Haagse strafrechtadvocaat Ad Westendorp niet lekker. De politie lanceerde onlangs het project 'Camera in Beeld', om zo te weten wat de camera's zien en waar ze zich bevinden.
Eigenaren van een beveiligingscamera kunnen zich via een website aanmelden. Wanneer er bijvoorbeeld een overval, straatroof of een inbraak is geweest kan de politie op een interactieve plattegrond zien of er camerabeelden van het incident zijn. Als dat zo is zal de politie de beelden van de betreffende beveiligingscamera via een machtiging van het Openbaar Ministerie opvragen. De beelden kunnen vervolgens als bewijs worden gebruikt.
"Mijn angst is dat men toch te makkelijk grijpt naar alle camera's. Dat men misschien niet eens afwacht totdat er iets is gebeurt om met de camera's tot een oplossing te komen. Maar dat men op een willekeurig moment kan zeggen 'we gaan nu eens even via de camera's meekijken want we hebben het gevoel dat er mogelijk wat misgaat'. En dan is er dus niet meer een repressief beleid, maar dan probeert men misschien via een preventief beleid, preventief bespieden, om zaken te voorkomen en dat staat wat mij betreft niet in verhouding tot het recht op privacy", zo laat de advocaat tegenover Omroep West weten.
De politie stelt in een reactie dat er niet met de camera's kan worden meegekeken en de gegevens van mensen die aan het project meewerken alleen voor politiemedewerkers inzichtelijk zijn. "De gegevens zijn puur voor de opsporing en kunnen alleen worden bekeken door politiemedewerkers', zegt Henry Koper, die het project voor de politie-eenheid Den Haag coördineert.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.