Openbaarvervoerbedrijf GVB gaat door met de proef waarbij dna-materiaal van spugende reizigers wordt opgeslagen en indien onbekend 12 jaar in de dna-database van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wordt bewaard. Van het project, dat vorig jaar oktober werd gestart, moet een afschrikwekkende werking afgaan, zodat het aantal spuugincidenten afneemt.
In het geval een GVB-medewerker is bespuugd zal een speciaal ov-zorgteam het speeksel veiligstellen. Dit gebeurt via een zogeheten spuugkit, die uit een wattenstaafje, plastic houder en handschoenen bestaat. Als de medewerker aangifte doet wordt het buisje met dna bijgevoegd. Een laboratorium zal vervolgens kijken of er dna uit het speeksel kan worden gehaald, waarna het NFI in de nationale dna-database naar een match zoekt.
Indien er een match is wordt de verdachte op het politiebureau uitgenodigd. De officier van justitie kan vervolgens besluiten om aan de hand van het dna-materiaal en eventuele camerabeelden tot vervolging over te gaan. Het bespugen van een persoon in een publieke taak kan met een gevangenisstraf van maximaal 3 maanden of een boete van 4.000 euro worden bestraft. Komt het dna niet in de NFI-database voor, dan wordt het voor een periode van 12 jaar opgeslagen.
De spuugkit is de afgelopen zes maanden vijf keer ingezet. Vier keer is daarbij aangifte bij de politie gedaan en in één geval leidde dit tot een match met een dna-profiel uit de database van het NFI. Deze verdachte moet op 12 april voor de rechter verschijnen, zo meldt de Telegraaf. Omdat de omvang van de proef beperkt is heeft het GVB besloten die met drie maanden te verlengen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.