image

Consumentenbond: ziekenhuizen slordig met patiëntendossiers

vrijdag 8 april 2016, 11:49 door Redactie, 6 reacties

Ziekenhuizen gaan slordig met patiëntendossiers om, zo stelt de Consumentenbond aan de hand van eigen onderzoek. Voor het onderzoek vroegen 40 mysterypatiënten hun dossier op bij hun ziekenhuis. In 20 gevallen werden er onjuiste gegevens, incomplete informatie en dossiers van anderen verstrekt.

Vijf mysterypatiënten vingen bot en kregen helemaal geen informatie. Van de 20 patiënten waarbij het dossier niet klopt, missen vijf deelnemers informatie over voorgeschreven medicijnen als pijn- en ontstekingsremmers. In één dossier ontbreekt informatie over twee operaties en bevallingen en een andere patiënt leest in haar dossier dat ze kinderen heeft, wat niet het geval is. Niet alleen medische gegevens ontbreken maar sommige dossiers zijn ook onleesbaar. Eén patiënt ontvangt behalve haar eigen gegevens ook de dossiers van twee andere patiënten, met hun namen en diagnoses erbij.

"Een zorgvuldig medisch dossier is ontzettend belangrijk en we zijn oprecht geschrokken van deze uitkomsten. We roepen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dan ook op om verder onderzoek te doen naar deze onzorgvuldigheden en uit te zoeken of het hier gaat om een structureel probleem", zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. Het is een wettelijk recht voor patiënten om hun eigen dossier op te vragen en in te zien en volgens de Consumentenbond de enige manier om te controleren of het dossier klopt.

Reacties (6)
08-04-2016, 14:00 door Anoniem
De slordigheid, de onkunde en de onvverschilligheid kan niet gestopt of verbeterd worden.

Met open ogen richting patienten dossier!!!
08-04-2016, 14:31 door Anoniem
Gelet op de uitkomsten mogen ze direct een datalek melden bij de AP want een medisch dossier verstrekken verstrekken dat moet aan de aanvrager behoort is toch echt een datalek. Er zou direct een forse boete moeten volgen maar helaas zal dat er niet inzitten. Ik vraag me af of de consumentenbond een melding zal gaan doen maar dat zal ook wel niet.
08-04-2016, 16:06 door karma4
de papieren dossiers (FPD's) zijn notoir bekend om hun ontoegankelijkheid wanneer nodig en inzichtelijkheid in de ongewenste situaties. Gaat het nu om de FPD's dan wel gescand overgezet dan wel de EPD's?
08-04-2016, 16:10 door Anoniem
Ik weet dat er een ziekenhuis in Meppel is wat nog o XP draait. Of iig een half jaar terug nog, leek geen haast om te upgraden.
10-04-2016, 14:39 door Anoniem
Daarom vind ik al dat "EDP spaart levens" ook zo onecht.

Ten eerste kijkt medisch personeel maar zelden in je dossier, ten tweede moet dan maar net kloppen wat er in staat en ten derde moet het personeel daar dan ook nog de juiste conclusies uit trekken en ten vierde de juiste handelingen gaan verrichten.

Dit zijn vier stappen die geen van vier door het EDP ondersteund worden. EDP is tot daar aan toe maar als je medische missers wil verminderen dan zul je toch echt bij het medisch personeel (van arts tot voedingsassistent) moeten zijn.
21-05-2016, 21:58 door Anoniem
blinde leidt de dove.

De wetgever/minister van zorg en pluche, heeft bepaald dat de zorg sector aan nen-7510 moet voldoen. Laat die (wasseneus-)'norm' nu juist alles onveiliger maken. Minister wenst niet te reageren op bewijs dossier en NEN doet 't voor de centjes en heeft aangegeven geen correcties op 'de norm' door te willen voeren "omdat het reeds een norm is"
www.dinsdag.org/Dinsdagen/NEN-7510.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.