Microsoft steunt het recent afgesproken privacyverdrag Privacy Shield om data van Europese gebruikers met de Verenigde Staten uit te wisselen, zo heeft de softwaregigant vandaag laten weten. Privacy Shield moet de Safe Harbour-overeenkomst vervangen die vorig jaar door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. Volgens Microsoft is Privacy Shield een effectieve overeenkomst die moet worden goedgekeurd.
Privacy Shield stelt strengere regels aan bedrijven in de Verenigde Staten om persoonsgegevens van Europeanen te beschermen en verplicht sterkere monitoring en handhaving door de Amerikaanse toezichthouder FTC. In het geval de Amerikaanse autoriteiten toegang tot de persoonlijke gegevens van Europeanen willen die via het nieuwe verdrag worden uitgewisseld, zullen hiervoor duidelijke voorwaarden, beperkingen en toezicht gelden, om zo algemene toegang te voorkomen. Europeanen die het hier niet mee eens zijn krijgen de mogelijkheid om bij een nieuwe ombudspersoon een klacht in te dienen.
Microsoft zegt de documentatie uitgebreid te hebben bekeken en heeft zich nu positief over het verdrag uitgelaten. "De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn door dit nieuwe privacyverdrag beter af", zegt John Frank, Microsofts vicepresident voor overheidszaken in de EU. Hij merkt verder op dat het verdrag voor meer transparantie over overheidsverzoeken zorgt en het een betere privacybescherming voor Europese burgers oplevert, terwijl data nog steeds kunnen worden uitgewisseld.
"Door een duidelijke overeenkomst te bieden die ervoor zorgt dat de gegevens van EU-burgers goed zijn beschermd als ze naar de Verenigde Staten worden verstuurd, is Privacy Shield een belangrijke stap om het vertrouwen in de wereldwijde digitale economie te versterken en we hopen dat het verdrag zoals onderhandeld zal worden goedgekeurd", merkt Frank op.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.