Ondanks allerlei innovaties op betaalgebied is contant geld nog altijd het dominante betaalmiddel in Europa en neemt het totale volume cash betalingen in het merendeel van de Europese landen nog steeds toe. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd rapport (pdf) van beveiligingsfirma G4S.
Momenteel vindt 60% van alle betalingen binnen Europa plaats met contant geld. Het aantal geldautomaattransacties nam in de periode tussen 2009 en 2014 met ruim 14% toe. In 20 van de 28 landen vertegenwoordigt cash meer dan de helft van het totale betalingsverkeer. Op de Nederlandse markt is contant geld ook nog altijd het meest dominante betaalmiddel. Cash wordt voor 37% van alle betaaltransacties gebruikt. Betaalpassen lijken met 29% aan een inhaalslag bezig. Ook van kredietoverschrijvingen (18%) en automatische incasso (15%) wordt in Nederland regelmatig gebruikgemaakt.
Het aantal cashtransacties lijkt niet samen te hangen met de hoeveelheid cash in omloop per inwoner. In Luxemburg, Finland en Nederland is de hoeveelheid cash in omloop bijvoorbeeld relatief hoog, terwijl er in deze landen een relatief laag aantal cashtransacties plaatsvindt. Andersom wordt er in Roemenië en Bulgarije, waar er per inwoner weinig cash in omloop is, relatief veel cash gebruikt.
Volgens G4S zal het gebruik van cash naar verwachting zich in de komende jaren stabiliseren. Daarnaast zal het aantal transacties met girale betaalmethoden verder toenemen. "Alle grote Centrale Banken zijn van mening dat cash een belangrijk betaalmiddel zal blijven, en wij zijn het met dit oordeel eens", aldus de beveiligingsfirma. "Zolang de unieke kenmerken van cash nog niet door elektronische methoden overgenomen worden, blijft cash in de gehele EU tot op zekere hoogte een veel voorkomend betaalmiddel."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.