Door WebmasterT: Voor de duidelijkheid: het betreft een bureaucomputer met Windows 7 op een nieuwe SSD met een eveneens nieuwe interne HD voor de data waar de website op staat die ik onderhoud. Beide opslagmedia worden door het programma HD Tune als gezond gezien. Ik scan dagelijks op virus en die heeft niets bijzonders gemeld. Deze computer staat 12 uur per dag aan. Ik kan mij niet voorstellen dat er ongebruikelijk veel naar de SSD geschreven wordt. Let wel: de verdwenen bestanden stonden op de HDD en niet op de SSD.
Excuses, ik heb jouw 1e bijdrage niet goed gelezen! Suf van mij...
Echter, ook op harddisks kan data "kwijtraken" (Google:
hard disk data loss firmware update ).
Ik heb dit
zelf in de praktijk een keer meegemaakt (in 1996-1997!) en mijn bevindingen beschreven in de (toenmalige) Usenet nieuwsgroep "comp.sys.ibm.pc.hardware.storage". Het ging daarbij om een Quantum Fireball harddisk van 2.1GB (toen groot). Ook heb ik het probleem via e-mail aan Quantum gemeld, waarna een Quantum ontwikkelaar contact gezocht heeft met mij. Aanvankelijk kon de ontwikkelaar het door mij geschetste probleem niet reproduceren, maar (met mijn hulp) later wel. Toen hij begreep wat er aan de hand was, heeft Quantum uiteindelijk een firmware update kunnen maken die het probleem met de harddisk verhielp.
Mijn "epistels" in de nieuwsgroep zijn, gaande mijn onderzoek, ook gelezen door ene Anthony Olszewski, die mij vroeg of hij mijn bevindingen op zijn website mocht publiceren (om zo bezoekers te trekken en aan advertenties te verdienen). Dat vond ik goed, en heb een aantal (m.i. nette) webpagina's geschreven. Die zijn te vinden, ondertussen doorspekt met advertenties, via:
http://www.computercraft.com/docs/qfbtmbug.shtml(voor de geschiedenis van mijn toenmalige onderzoek zie
http://www.computercraft.com/docs/qfbtmres.shtml ).
Nb. Dat zijn
bewust geen clickable links, want hoewel ik
geen aanwijzingen heb dat door die site, of door adverteerders daarop, malware wordt geserveerd, lijkt die site amper nog te worden onderhouden. En deze bijdrage (op security.nl) zou ook in de toekomst wel eens gevonden en gelezen kunnen worden, en helaas heb ik geen kristallen bol (de lezer zal wel snappen welk type bol ik bedoel).
Exact dezelfde tests, die ik in mijn vorige bijdrage voor SSD's beschreef, kun je ook loslaten op een vaste harde schijf. Met de zip-truc heb ik ooit een "stuck bit" in buffergeheugen van een CD-writer van een kennis gevonden. Alles wat hij vanaf die CD-drive geïnstalleerd had, was instabiel - inclusief Windows. Gewoon doordat bestanden op sommige plaatsen een omgevallen bit hadden. Door grote zip-files naar een writable CD te schrijven en later te verifiëren, meldde het zip-programma CRC-fouten. Bij nader onderzoek bleek, op heel specifieke byte-offsets in die bestanden, een bit altijd 1 (of 0, dat weet ik niet precies meer) te zijn. Zo kon ik concluderen dat het om een stuck bit in buffergeheugen moest gaan (data vanaf CD's wordt in dat geheugen gelezen voordat het, met vaste blok-groottes, vanaf dat geheugen naar RAM in de PC wordt gekopieerd).
Belangrijk is wel dat je meer bytes naar de disk schrijft (en verifieert natuurlijk) dan de grootte van het fysieke geheugen van jouw PC, anders is het programma (zip of H2Testw) met de Windows cache aan het "praten" en niet met de schijf. Advies: na schrijven en 1x verify, reboot je de PC, dan is de cache zeker leeg. Als je daarna nog een verify slag doet, weet je zeker dat alle gecontroleerde bytes daadwerkelijk vanaf de harddisk afkomstig waren.
Belangrijk: programma's als HDTune ontdekken dit soort fouten vaak niet. Ook zelf heb ik programma's geschreven voor het low-level kopiëren en testen van HDD's. De snelste methode van
testen (surface-scan) is de harddisk herhaald opdragen om
intern een reeks sectors te lezen,
zonder deze van HDD naar PC over te dragen, en eventuele leesfouten (CRC/ECC, address mark not found etc.) te melden. Daarbij wordt
niet naar de inhoud van sectors gekeken en zul je de door jou gemelde fouten
nooit vinden.
Nb. doe de tests die ik beschrijf onder exact dezelfde omstandigheden als waarmee je data bent kwijtgeraakt. Dus zelfde OS met zelfde draaiende drivers etc. H2testw werkt ook prima op harddisks onder W7. Je hebt zelfs geen admin rechten nodig (maar wel een map waarin je mag schrijven natuurlijk).
P.S. Ik sluit niet uit dat er een andere oorzaak is (zoals iemand met toegang tot jouw PC die jou een oor aannaait, een overijverige virusscanner etc). Maar in dit soort situaties is het verstandig omt de eenvoudig te testen zaken als eerste uit te voeren en zo de bijbehorende oorzaak uit te sluiten (of te erkennen). Aanvullend advies: hou een gedetailleerd logboek bij waarin je ook de testomstandigheden goed documenteert. Anders zul je, onherroepelijk, halverwege de rit gaan twijfelen of je een specifieke test überhaupt wel (goed) hebt uitgevoerd en de omstandigheden waaronder.
Succes!