image

Geen spoedoperaties door computerstoring in ziekenhuizen

zondag 17 april 2016, 11:06 door Redactie, 8 reacties

In de vestigingen van het Amphia ziekenhuis in Breda en Oosterhout hebben door een computerstoring vrijdagavond enkele uren geen spoedoperaties plaatsvonden. De storing zorgde ervoor dat medisch specialisten de elektronische patiëntendossiers niet konden raadplegen, waardoor 'spoedpatienten' naar omliggende ziekenhuizen moesten uitwijken, zo meldt Omroep Brabant.

Een aantal uren nadat de storing zich voordeed werd die verholpen, maar de oorzaak van het probleem is nog altijd onbekend. Het ziekenhuis is voor het epd-systeem van een externe leverancier afhankelijk. In het geval van een storing kan het ziekenhuis uitwijken naar andere locaties of op papieren dossiers terugvallen. Het risico bestaat dat de papieren dossiers niet up-to-date zijn. In januari kreeg het ziekenhuis ook al met een computerstoring te maken waardoor de dossiers niet toegankelijk waren. Bij die storing werden alle geplande operaties en afspraken afgezegd.

Reacties (8)
17-04-2016, 12:20 door Anoniem
Het genoemde ziekenhuis zou - volgens een bron - draaien op EPIC en is geen landelijk EPD.
17-04-2016, 15:56 door Anoniem
Maar... met een vorm van EPD zou alles toch veel sneller, beter beveiligd en betrouwbaarder worden? Waarom merk ik daar dan niks van?
17-04-2016, 16:01 door Anoniem
Door Anoniem: Het genoemde ziekenhuis zou - volgens een bron - draaien op EPIC en is geen landelijk EPD.
Er zijn in Nederland een paar honderd soorten EPD systemen in gebruik. Daar hangt per omgeving bijvoorbeeld nog een hele kerstboom aan huisartsen, apothekers, pychiaters, tandartsen, psychologen, fysioterapeuten, zorginstellingen aan vast. Koppelingen met zorgverzekeraars zijn er op de een of andere manier vast ook. Om een EPD landelijk of anders te noemen is voor de volksmond handig, maar voor bepalen van risico's om de beschikbaarheid, authenticiteit en confidentialiteit heb je daar niets aan. Een systeem voor patientgegevens voor zorgaanbieder x kan net zo goed aan het andere kant van het land of zelfs elders in de wereld staan of een backup hebben. Uitval van verbindingen bij de telco door glasbreuk of op hol geslagen routers of het mixen van sessies in een proxy enz enz. Het punt is dat het systemen zijn. Het heeft geen zin om naar namen te kijken maar naar waar problemen zich kunnen voordoen, of de gestelde eisen nog van deze tijd zijn en wie welke verantwoordelijkheid heeft. En niet in de laatste plaats realistisch te blijven hoe 'erg' het is als zorginstelling x 2 uur geen spoedoperaties kan uitvoeren door welke oorzaak dan ook en wat er nog wel kon. Ik denk dat er jaarlijks veel en veel meer mensen overlijden door te lange aanrijtijden dan door technische/ICT problemen.
17-04-2016, 17:05 door Anoniem
Door Anoniem: . Ik denk dat er jaarlijks veel en veel meer mensen overlijden door te lange aanrijtijden dan door technische/ICT problemen.

En die lange aanrijtijden krijg je dus als je naar een ander ziekenhuis moet rijden omdat de epd plat ligt
17-04-2016, 19:58 door Anoniem
Wat ik in deze niet begrijp is hoe, bij uitwijken naar het ziekenhuis in Roosendaal, de benodigde patiëntgegevens ineens wel toegankelijk zouden zijn, daar het Bravis ziekenhuis geen gebruik maakt van EPIC.
17-04-2016, 22:39 door Anoniem
En die lange aanrijtijden krijg je dus als je naar een ander ziekenhuis moet rijden omdat de epd plat ligt
Kan je lezen? 99,999999% van de tijd zijn lange aanrijtijden geen gevolg van technische/ICT problemen. Kan je wel gaan mekkeren dat je ook lange aanrijtijden krijgt als er een keer wel een storing is maar dan steek je je kop in het zand voor al die duizenden andere ritten waar het komt door beleidsmatige beslissingen om te bezuinigen op personeel en ambulanceposten.
18-04-2016, 07:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: . Ik denk dat er jaarlijks veel en veel meer mensen overlijden door te lange aanrijtijden dan door technische/ICT problemen.

En die lange aanrijtijden krijg je dus als je naar een ander ziekenhuis moet rijden omdat de epd plat ligt

Nee, want aanrijdtijden gaat over de tijd tot de ambulance bij je op de stoep staat...
18-04-2016, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ik in deze niet begrijp is hoe, bij uitwijken naar het ziekenhuis in Roosendaal, de benodigde patiëntgegevens ineens wel toegankelijk zouden zijn, daar het Bravis ziekenhuis geen gebruik maakt van EPIC.

Heb je het artikel gelezen of je er in verdiept?

De ICT van het ziekenhuis lag plat. Dus kunnen er intern geen gegevens gecommuniceerd worden. Dus Artsen krijgen geen informatie van bv bloedonderzoeken.

Bij een ander ziekenhuis werkte wel alles naar behoren. Er vind dus ook helemaal geen onderlinge communicatie plaats.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.