De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie aangeklaagd omdat het wil weten of technologiebedrijven ooit door een speciale rechtbank zijn gedwongen om de communicatie van hun gebruikers te ontsleutelen.
In de aanklacht stelt de EFF dat het ministerie moet laten weten of het ooit bij het Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), een speciale rechtbank, om een bevel heeft gevraagd of gekregen waarmee bedrijven, zoals Apple of Google, technische ondersteuning bij het uitvoeren van surveillance moeten verlenen. De EFF wilde deze informatie eerst via de Amerikaanse tegenhanger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) opvragen. Aangezien de informatie niet werd overhandigd is er nu een rechtszaak aangespannen.
"Gegeven de publieke zorg over de pogingen van de overheid om bedrijven te dwingen hun gebruikers minder veilig te laten maken, wil de EFF weten of dergelijke pogingen ook in het geheim voor de speciale rechtbank plaatsvinden." De EFF zegt aanleiding te hebben om hier vanuit te gaan. Zo wordt er gewezen naar nieuwsberichten die melden dat de Amerikaanse overheid via speciale gerechtelijke bevelen heeft geprobeerd om de broncode van bedrijven in handen te krijgen.
"Of het nu in het openbaar of geheim gebeurt, het dwingen van bedrijven om encryptie te verzwakken of te kraken of backdoors aan apparaten toe te laten voegen ondermijnt de veiligheid van miljoenen mensen", zegt Nate Cardozo van de EFF. Hij stelt dat het publiek het recht heeft om te weten of de overheid via gerechtelijke bevelen bedrijven hier toe probeert te verplichten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.