De politie had in het onderzoek naar de Tilburger Aydin C. geen keylogger mogen gebruiken, zo stellen twee advocaten tegen Omroep Brabant en NU.nl. C. wordt verdacht van het afpersen van de Canadese tiener Amanda Todd, die later zelfmoord pleegde.
Een aanzienlijk deel van het bewijs tegen de Tilburger is via softwarematige keyloggers verzameld. Ict-en strafrechtadvocaat Steven Kroesbergen stelt dat het bewijs dat via de keylogger is verzameld als niet bruikbaar moet worden beschouwd. Ook Christian van Dijk, de voormalige advocaat van C., vindt het gebruik van de keylogger niet toegestaan. Om de activiteiten van C. in beeld te krijgen besloot de politie in zijn woning in te breken en daar op zijn twee computers de keylogger te plaatsen.
"Net zoals gesprekken door de politie afgeluisterd worden, mag dat ook bij computers”, zegt Kroesbergen. "In die wettelijke bepaling staat dat daarvoor een technisch hulpmiddel gebruikt moet worden. Zoiets hoort echt een apparaat te zijn en geen software. Wat hier gebeurd is, is niet hoe de wetgever het bedoeld heeft." Van Dijk is kritisch omdat de keylogger niet naar behoren zou werken. Uit het dossier blijkt dat één van de keyloggers niet goed werkte en de politie terug moest om dit te verhelpen. Bij de arrestatie van C. in januari 2014 bleek dat ook de andere keylogger was verdwenen. Mogelijk zou anti-virussoftware de malware hebben ontdekt en verwijderd.
De rechter-commissaris heeft het gebruik van de keylogger vooraf getoetst, maar uit het dossier wordt niet duidelijk voor welke software toestemming is gegeven en waarop de programmatuur is getest. Door deze geheimhouding heeft C. geen recht op een eerlijk proces, aldus Van Dijk. Het Openbaar Ministerie stelt in een reactie dat het gebruik van de keylogger voldoende is getoetst. Volgens Kroesbergen heeft de rechter-commissaris alleen de inzet van de keylogger goedgekeurd. "Maar dat maakt het in mijn ogen nog geen goedgekeurd technisch hulpmiddel."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.