Het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca wil niet dat het Internationale Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) morgen een tweede gedeelte online zet van de database die bij het bedrijf werd gestolen. Een klokkenluider wist 11,5 miljoen bestanden van Mossack Fonseca te stelen, beter bekend als de Panama Papers, en deelde die vervolgens met het ICIJ.
De Panama Papers laten zien hoe politici, sporters en andere bekendheden miljarden in belastingparadijzen stallen. Het gaat om 2,6TB aan data. De 11,5 miljoen documenten bestaan uit 4,8 miljoen e-mails, 3 miljoen databasebestanden, 2,1 miljoen pdf-documenten, 1,1 miljoen afbeeldingen en 320.00 tekstdocumenten. Volgens Mossack Fonseca zijn de gegevens via een hack van de servers buitgemaakt, maar details hoe dit precies gebeurt is wil het bedrijf niet geven.
Om te voorkomen dat het ICIJ morgen weer een deel van de gestolen data online zet heeft het advieskantoor een 'cease and desist' brief verstuurd (pdf). Volgens Mossack Fonseca gaat het hier om gestolen vertrouwelijke informatie en is het een schending van de vertrouwelijkheid tussen advocaat en client. Het advieskantoor sluit verdere juridische stappen ook niet uit.
Het ICIJ lijkt echter niet van plan om aan het verzoek gehoor te geven en zal morgen een doorzoekbare database met informatie over meer dan 200.000 offshore-entiteiten publiceren, zo meldt het op de eigen website. De database zal echter geen grote hoeveelheid persoonlijke gegevens bevatten, en ook geen gegevens van bankrekeningen en financiële transacties, e-mails en andere correspondenties, paspoorten en telefoonnummers. "De geselecteerde en beperkte informatie wordt in het algemeen belang gepubliceerd", aldus het ICIJ
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.